УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

"Відстріляли пів-Києва": Ніцой повідала про жахи СРСР

119,6 т.
'Відстріляли пів-Києва': Ніцой повідала про жахи СРСР

В Радянському союзі постійно відбувалися утиски української мови, що супроводжувалися навіть розстрілами українськомовних людей, відсутністю українських шкіл та висміюванням.

"В СРСР "не утискалася українська мова", просто в 30-х роках 30 тисяч українських акторів, письменників, вчених, лікарів, вчителів, які розмовляли українською мовою, які творили українську культуру, їх просто розстріляли", – розповіла в коментарі "Обозревателю" українська письменниця Лариса Ніцой.

Далі письменниця згадала штурм Києва Червоною армією під керівництвом Михайла Муравйова.

Читайте: РосЗМІ забили на сполох через утиски російськомовних в Україні

"В СРСР "не утискалася українська мова", просто у 1918 році, коли Маравйов з Червоною армією увірвалися в Київ, то вбивали всіх, хто йшов назустріч й розмовляв українською мовою і ходив у вишиванці. А тоді Київ весь розмовляв українською мовою та був у вишиванках. За три дні була відстріляна половина Києва. З тих пір Київ став говорити завжди "по-русски", як люблять говорити зараз ті, що стали російськомовними", – каже вона.

Також Ніцой нагадала, що в її рідній Кропивницькій області (раніше Кіровоградська, – Ред.) була одна україномовна школа на весь обласний центр, і та вважалася для якихось відсталих дітей.

"В СРСР "не утискалася українська мова", але вчителям, які викладали українську мову, платили на 20% менше зарплати, ніж тим вчителям, які викладали російську мову і отримували за це надбавку", – розповіла письменниця.

А під кінець додала: "В СРСР "не утискалася українська мова", вона просто висміювалася і вважалася мовою бидла".

Також Ніцой прокоментувала утиски російської мови в сучасній Україні.

"Сьогодні в Україні "утискається російська мова", і тому на всіх розкладках ми бачимо 98% російськомовних журналів та газет. І тільки 2% українською мовою. Зараз в Україні "утискається російська мова", і тому всі телеканали у нас транслюються російською мовою. І тільки трошки додається української. Сьогодні у нас суцільні "утиски російської мови" на вулицях, у нас люди зовсім не розмовляють російською мовою", – каже вона.

Читайте: Ніцой звинуватила російськомовних у крадіжці "найдорожчого"

За її словами, розмови про утиски російськомовних – це суцільна маячня, тому що "ми намагаємося відродити українську мову, а російськомовні її при цьому не хочуть відроджувати, а тому верещать, що їх утискають".

"Можливо когось російськомовного не взяли на роботу? Можливо комусь російськомовному заборонили навчатися у школі чи ВНЗ? Як їх утискають? Це вони виступають проти української мови, але прикриваються, от як я вище перекрутила інформацію, так прикриваються перекрутивши на 180 градусів. Немає у нас ніяких утисків російськомовних, але в нас є відродження української", – пояснила вона.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", журналіст і волонтер Тім Златкін та колишній учасник АТО Максим Колесников влаштували дискусію в соціальній мережі Facebook через мовне питання. Перепалка почалася з заяви демобілізованого воїна про те, що в Радянському Союзі українську мову нібито не утискали.