Тримайте анонс науково-популярних подій на наступний тиждень.

Цього разу на одній з подій Вас очікує приємний сюрприз.

16 квітня, 18.00

Емерджентність і цілепокладання складних систем, або коли 1+1 більше 2

Стародавні греки говорили: «Хочеш пізнати ціле — розділи його на частини ... » Але чи зводиться знання про ціле до суми знань про його частини? Чому математику Давиду Гілберту не вдалося довести «несуперечливість математики »? Що об'єднує нашого співвітчизника медика Олександра Богданова і німецького біолога Людвіга фон Берталанфі? Що таке емерджентність складної системи і чому нам важко сформулювати мету для живої системи? Лектор: Віталій Вишневський Vitaliy Vishnevskey, к.т.н. Інституту проблем математичних машин і систем Національної академії наук України (ІПММС НАНУ).

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: вільно

16 квітня, 19.30

MiniEviDays: дещо про #антибіотикорезистентність

Унікальна можливість дізнатися базову та найновішу інформацію, присвячену антибіотикорезистентності, почути розповідь про власний досвід проведення наукових досліджень (в НМУ, уявіть собі) та взяти участь у вирішенні проблеми, що наразі непокоїть все людство.

Де: MediaHub, Омеляновича-Павленка, 4/6, Kyiv, Ukraine, 01010

17 квітня, 19.00

Від рефлексів до свідомості: хто нами керує?

Два спеціалісти – нейрофізіолог та зоолог – розкажуть про те, як формується поведінка тварин і людини. Поговоримо про павловські рефлекси, науку етологію, еволюцію поведінки, дзеркальні нейрони, свободу волі. І звісно, поглянемо з точки зору біології на свідоме й несвідоме – що дуже символічно в клубі імені Фройда.

Де: вул.Костянтинівська,21 вільний простір Freud House

Вартість: 180 грн.

18 квітня, 10.00

Презентація книги «Забута перемога Петра Болбочана 1918 р.»

Книжка присвячена спробі Української Народної Республіки у квітні 1918 р. включити до свого складу Кримський півострів, попередньо визволивши його від більшовиків, що раніше узурпували там владу. У книзі розповідається про трактування «кримської проблеми» на світовій арені у березні 1917 — квітні 1918 років, про сили і плани сторін, про хід бойових дій на півострові та про втрачену унікальну можливість приєднати Крим до України ще сто років тому.

Де: УКРІНФОРМ, Б. Хмельницького, № 8/16, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: вільно

18 квітня, 17.00

ВІЛ під прицілом сучасних методів мікроскопії

Мікроскопія на прикладі ВІЛ — що може бути актуальніше та цікавіше? Сучасні мікроскопи дозволяють побачити все, навіть віріони ВІЛ. Ви можете послухати про це від Iryna Lysova (співробітниця BioLabTech, Ltd ).

Де: аудиторія 214, Bogomoletz Institute of Physiology, вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine, 01024

Вартість: вільно

18 квітня, 19.00

Стратегії обіцянок, зобов'язань, погроз. Ігри у розширеній формі

Коли ми намагаємося застосувати моделі теорії ігор у реальних ситуаціях ми, як правило, зустрічаємось із чимось складнішим за матрицю чисел. Погрози, обіцянки та зобов'язання — ми спостерігаємо ці дії щоденно. При виконанні цих дій люди намагаються вплинути на майбутні події. Іноді їм це вдається, іноді ні. Ці стратегічні дії не виникають на порожньому місці — вони додаються до існуючої гри. І іноді, за умови правильного виконання, вони дійсно можуть суттєво вплинути на результат. На цій лекції ми дізнаємось про те, які погрози можна ігнорувати, коли можна розраховувати, що зобов'язання буде виконане і які обіцянки є достовірними. А в кінці, як завжди, Ви зможете задати питання лектору кандидату фізико-математичних наук Олексію Ігнатенку Olexii Ignatenko

Де: Счастье HUB, Паньківська, 14, Kyiv, Ukraine, 01033

Вартість: 150/75 грн. Промокод senenko дає Вам право на бонус :)

19 квітня, 18.30

Мова війни. Семіотичні студії в UIF

Я гадки не маю, що воно таке, але тре просувати гуманітаристику. Тут організатор Ukrainian Institute for the Future.

Якщо хтось там буде — розкажіть, що воно.

Теми для обговорення:

Мова війни як складова конфлікту
Словник ворожнечі та вербальна агресія
Концепт образи — битва наративів
Дискурс гібридної війни: шляхи трансформації
Що таке «свій — чужий» з точки зору мови
Активний vs пасивний словник; механізм табу

Де: Ukrainian Institute for the Future, Гончара, 65 (6 поверх), Kyiv, Ukraine, 01054

Вартість: вільно

20-22 квітня, Черкаси

«Наш формат» на Черкаському книжковому фестивалі

Просто круте видавництво з дуже крутими наукпоп книжками. Це варте уваги.

Де: Черкаська обласна філармонія, вулиця Хрещатик, 196, Черкаси, Cherkasy

Вартість: гадки не маю, але ж наче вхід має бути вільним

20 квітня, 9.30

SpaceOn Ukraine

Нещодавно червоний родстер Тесла на навколоземній орбіті Землі знову повернув погляд мешканців блакитної планети до зірок! Хтось називає це новою космічною революцією мрійника Ілона Маска, а хтось – авантюрою століття. Проте, що насправді стоїть за підкоренням космосу людиною та яку роль у цьому глобальному процесі відіграє Україна? Коли людина зробить перший крок на Червоній планеті та коли ми повернемося на Місяць? Відповіді на ці та всі інші питання ви зможете знайти на головному космічному заході цієї весни – круглому столі «Космічні можливості сучасної України».

Де: Торгово-промислова палата України / Ukrainian CCI, Большая Житомирская, 33, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: та наче вільно, але за реєстрацією

21 квітня, 9.00, Львів

AI & BigData Conference 2018 Lviv

AI&BigData Conference 2018 — друга міжнародна конференція, яка проходить у Львові по практичному використанню штучного інтелекту та інструментів обробки великих даних. В рамках якої обов'язково зустрінемось з упізнаваними професіоналами, талановитими мідлами, а також джунами-оптимістами, щоб проговорити останні новини розвитку Big Data & Data Science інструментів, новітні розробки у сфері AI і різнобарного використання ML.

Де: Яна Матейка вулиця, 6, Львів, Україна

Вартість: 67/78 доларів США (там по курсу 26 грн перераховують).

21 квітня, 11.00, Дніпро

Dnipro Mini Maker Faire 2018

Це — міжнародний фестиваль технологій, винахідництва та креативності, свято руху «мейкерів», що проходить по всьому світу більше 10 років, а в США набув масштабу національного тренду. В Україні вперше пройшов в Києві в 2015 року. З того часу також охопив Одесу, Львів та Харків. В 2018 році завдяки підтримці департаменту фестиваль нарешті пройде в Дніпрі. Сімейне свято, де будь-хто, незалежно від віку, може навчитися робити щось нове: від глиняного посуду та скляних та дерев'яних виробів, до моделей ракет, простих мікросхем та роботів. Місце, де можна знайти однодумців, колег та партнерів.

Де: Haharina, 26, Dnipropetrovsk, Ukraine, 49005

Вартість: 100/50 грн

21 квітня, 12.00

Ті, що підкорили метал

Зараз важко представити, що іржаве залізяччя, яке зараз навіть не приймають на металобрухт, колись стало просто бомбовим винаходом людства. Із його появою кардинально змінилися усі процеси у житті людських спільнот — господарство, ремесла, транспорт, культура... Але найголовніше — змінився основний матеріал, з якого виготовлялися знаряддя і зброя — людина освоїла залізоробне виробництво. Одним із перших регіонів Європи, де відбулася ця зміна був Крим. Але ж, що, який матеріал замінило залізо? Чи всюди це була бронза? І чому тоді протягом майже всього залізного віку бронза використовувалась поряд із залізом? Що ж було такого революційного в цих змінах? Перехід до доби заліза у Криму стане черговою темою нашої лекції, де ми розглянемо цей процес на прикладі племені Інкерманської долини за результатами археологічних досліджень останніх десятиліть. Перш за все йтиметься про дослідження на Уч-Баші. Читатиму лекцію з вашого дозволу я, Евеліна Кравченко, канд. іст. наук, ст. наук. співр. ІА НАНУ.

Де: Археологічний музей ІА НАНУ (вул. Богдана Хмельницького, 15, цокольний поверх Природничого музея НАНУ, М Театральна).

Вартість: вільно

21 квітня, 14.00

Розмови про мови

Мова – це алгоритм? Чи є відмінки в англійській мові? Що п'ють індуси? Чи жива чмочка?
Мова проти теорії несилової взаємодії. Що саме змусило людину говорити? Чи може українець народитися китайцем? Чи формує мова культуру або навпаки? На ці та інші питання ми будемо шукати відповіді разом, проводячи цікаві експерименти.

Де: Державний Політехнічний Музей, Київ, проспект Перемоги, 37, корп. 6.

Вартість: та наче вільно

21 квітня, 15.00

Щоденник планети Земля

Ми дізнаємось як виникла наша планета, як на ній зародилось життя, якими були перші організми, що вони робили та який слід лишили в історії Землі. Ви побуваєте в пустельному світі архейської ери, будете в епіцентрі кембрійського вибуху, поспостерігаєте за різноманіттям форм живого у первісному світі! Проаналізуємо причини вимирань та сучасні загрози для найблакитнішої планети у сонячній системі. Добре вивчивши теорію, ми перейдемо до практики. квест-екскурсії, що проведе Вас довгим шляхом – понад 4 мільярди років. Під час неї Ви виконаєте пакет завдань та отримаєте заслужений подарунок з далекого минулого.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).