ua en ru

Клих поскаржився на бездіяльність української влади у звільненні своїх громадян у РФ

Клих поскаржився на бездіяльність української влади у звільненні своїх громадян у РФ Фото: в'язниця, в якій утримується засуджений українець Клых (фото адвоката Іллі Новікова)

У 2016 році чеченський суд засудив шкільного вчителя історії Клиха до 20 років колонії суворого режиму

Засуджений в Росії українець Станіслав Клих поскаржився на бездіяльність української влади, яка не вживає необхідних зусиль для звільнення своїх громадян. Про це йдеться в його листі з Верхньоуральський колонії спецкору "Нової газети" Павлу Канигіну.

Так, у листі Клих поскаржився на бездіяльність української влади, яка не вживає необхідних, на його думку, зусиль для звільнення своїх громадян.

"З приводу того, що роблять українські влади для мого обміну або звільнення, скажу, що не знаю всієї картини того, що відбувається, пов'язаного з відсутністю доступу до інформації... Майже цілий рік з моменту затримання консули "не знали" про моє місцезнаходження, і лише після прибуття в грозненський СІЗО стали мене провідувати. Як я можу бути задоволений їх "зусиллями", якщо я до сих пір не вдома?", - йдеться в листі.

Крім того, Клих у листі розповів про побутові умови в місці ув'язнення.

"З приводу побуту, щоб уникнути проблем з цензурою, писати не буду. У мене є телевізор - ловить 5 каналів (НТВ, ТВЦ, "Культура", "ОТВ-Верхнеуральск", "Матч!"), - антену для прийому телеканалів не дозволяють передавати, також як і радіоприймач, є радіоточка - періодично підключають радіостанції Учали (в Башкирії), Магнітогорська, Уфи", - написав він.

На його думку, ув'язнені повинні мати доступ до інтернету, соціальних мереж для захисту своїх прав, оскарження вироків, формування громадської думки.

Як відомо, в 2016 році чеченський суд засудив шкільного вчителя історії Клыха до 20 років колонії суворого режиму за участь у "новорічному штурмі" Грозного 1995 року. Російські силовики заарештували Клиха в серпні 2014-го, коли він приїхав в Орел на побачення до своєї знайомої. Пізніше українця переправили в Чечню, де і почався процес.

Нагадаємо, у лютого адвокат Клиха Ілля Новіков розповів, що стан Клиха трохи покращився, проте "говорить він ще незв'язніше, ніж раніше, і зовсім не може утримувати увагу на одній темі". Крім того, адвокат отримав виписку з історії хвороби Клиха, в якій очікувано було вказано, що у в'язня "скарг немає".