Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч із делегацією Американської Ради з питань зовнішньої політики (AFPC) на чолі з керівником делегації, старшим консультантом Міністерства оборони США з питань енергетики та національної безпеки, екс-заступником Держсекретаря США Вільямом Шнайдером.
Голова парламенту висловив вдячність Американській Раді за послідовну підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України та за підтримку санкцій проти Росії у зв’язку з її агресивною політикою. Андрій Парубій також зосередив увагу на небезпеці впровадження проекту «Північний потік-2» та необхідності об’єднати зусилля усього цивілізованого світу проти будівництва цього газогону. На його переконання, країни, що підтримують «Північний потік-2», повинні розуміти, що «Росія напряму фінансує крайні політичні сили, які дестабілізують ситуацію всередині багатьох країн Європи, та забезпечує їх корумпованими грошима Газпрому». «Тому така підтримка збільшить корупційні мільярди, що будуть спрямовані на політику Путіна в Європі, дестабілізацію Євросоюзу та інших країн Європи», — підкреслив він.
Андрій Парубій зазначив, що «ключовим союзником України є Сполучені Штати Америки, які найліпше розуміють масштабність і глобальність російської загрози». «Так само, як держави, які межують з Росією — від України до країн Балтійського регіону, Грузії і Молдови, — сказав голова парламенту та додав: — Зараз є той момент, коли ми можемо вийти на новий етап співпраці. Розраховую на ваш досвід і велику прихильність до України».
Голова Верховної Ради зауважив, що світ дуже сильно переоцінює вплив і сили Путіна — і під час Майдану, і в ході АТО український народ зупинив агресора.
Андрій Парубій подякував американським друзям за правильне розуміння процесів, що відбуваються в Україні, «бо це не просто конфлікт України і Росії — Путін становить глобальну загрозу світу, просто Україна є на передньому краї цієї загрози».
Голова Верховної Ради зазначив, що докладає багато зусиль, щоб було поєднання сил України і США проти російської агресії: «Очевидною є глобальність загрози. Путін намагається посіяти розкол як всередині ЄС, так і між ЄС і США». Андрій Парубій підкреслив, що в умовах реформування Збройних Сил до стандартів НАТО «позиція експертів і друзів з НАТО має бути повністю врахована». Вступ до НАТО, за його словами, є нашим ключовим завданням і пріоритетом. «Це і є гарантія безпеки і мирного неба, — підкреслив він і висловив переконання, що поради експертів    НАТО будуть максимально враховані: — Це найбільший безпековий союз у світі, який здатний протидіяти маніакальним планам Путіна. Ми повинні зміцнювати щит Європи, який стримує агресію». Голова українського парламенту повідомив, що у четвер законопроект про національну безпеку було вже ухвалено у першому читанні.
Вільям Шнайдер, своєю чергою, наголосив, що головне — це незалежність України, що нівелює статус Росії як імперської держави. На його переконання, потрібно не лише зміцнювати національну безпеку, щоб захищати свої кордони і суверенітет, а й забезпечувати безпеку населення України від втручання у її внутрішні справи. Від імені американського народу, який має досвід захисту демократичних цінностей і цивільних прав, він пообіцяв підтримувати український народ на шляху до демократії та незалежності.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.