Аспірант Оксфордського університету Девід Надлінгер сфотографував атом, що світиться в складній мережі лабораторних машин, пише EPSRC.

Подібні охолоджені лазером атомні іони являють собою ідеальну платформу для вивчення властивостей квантової фізики. Вони також служать надзвичайно точними атомними годинниками і сенсорами. Можливо, в майбутньому їх будуть використовувати в квантових комп'ютерах.

Атом

Ідея побачити один атом неозброєним оком вразила мене. Це як прямий внутрішній міст між мініатюрним квантовим світом і нашою макроскопічною реальністю. Розрахунок показав, що цифри на моєму боці, і коли я відправився в лабораторію з камерою і триногами в одну спокійну неділю, я був винагороджений цією картинкою маленької, блідо-блакитної точки,
– розповів автор знімка Девід Надлінгер.

Читайте також: NASA створило штучний океан, щоб запустити підводний човен у води супутника Сатурна

Атом на фотографії утримуваний полями, що виходять від обвідних металевих електродів. Відстань між маленькими наконечниками голок становить близько 2 міліметрів.

При висвітленні лазером правильного синьо-фіолетового кольору атом поглинає і повторно випромінює світлові частинки досить швидко, щоб звичайна камера з великою витримкою могла зробити його знімок.