Спеціальні потреби

Маніпуляції влади в Україні спонукають МВФ до публічних заяв - Аслунд


Андерс Аслунд
Андерс Аслунд

"Вважаю, дуже добре, що МВФ чітко і публічно заявив свою позицію". Так Андерс Аслунд прокоментував нещодавню публічну заяву Міжнародного валютного фонду стосовно України, в якій було викладено рекомендації з реформ.

Експерт вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council відзначив в інтерв’ю журналістці Української служби «Голосу Америки» Оксані Бедратенко, що "як правило, МВФ радше спілкується з урядом, аніж з громадськістю".

"Думаю, що їх спонукало до такої позиції усвідомлення того, що влада неодноразово невірно подавала їх погляди і вони не хочуть пережити це знову, тому вони звертаються до громадськості", - зауважив він.

Серед прикладів невірного інформування, Аслунд назвав випадок в Давосі.

"10 січня Рон Ван Роден, голова місії МВФ, надіслав дуже чіткий лист голові адміністрації президента Ігорю Райніну, а після зустрічі президента Порошенка з Крістін Лаґард в Давосі просочилась інформація, немов, вона не знала про лист. Очевидно, що це - неправда", - наголосив аналітик.

Після початку судової реформи стало очевидним, що Україні потрібен один гарний суд, який справді працює
Андерс Аслунд

"Серед вимог, які наводить МВФ, звичайно, одна є набагато більш важливою за все інше – це створення незалежного антикорупційного суду", - переконаний аналітик.

"Після початку судової реформи стало очевидним, що Україні потрібен один гарний суд, який справді працює. Це – надзвичайно важливо. За відсутності дієвого суду, українці виводять кошти на близько 5 відсотків ВВП щороку і Україна не отримує відповідних коштів у вигляді прямих закордонних інвестицій, адже інвестувати – небезпечно. Це – ключовий момент для економічного та соціального розвитку України", - зазначає аналітик.

В уряді та парламенті є велика кількість людей, які це розуміють, тому, думаю, у нас є великі шанси перемогти
Андерс Аслунд

Все ж Аслунд переконаний, що Україна має великі шанси отримати п’ятий транш МВФ.

Шанси на перемогу в питанні антикорупційного суду – значні, стверджує експерт.

"В уряді та парламенті є велика кількість людей, які розуміють (важливість реформи - Г.А.), тому, думаю, у нас є великі шанси перемогти", - наголосив він.

А от відсутність програми МВФ, на думку аналітика, може спричинити значну девальвацію в Україні.

Якщо Україна не матиме достатніх резервів, ми можемо побачити значну девальвацію
Андерс Аслунд

"Україна, наразі, має близько 18 мільярдів доларів міжнародних резервів і, вважаю, їй потрібно щонайменше 15 мільярдів доларів, щоб утримувати певну валютну стабільність. Україна може розмістити 2-3 мільярди доларів євробондів, можливо, на ринку цього року, і, ймовірно, отримати ще 1 мільярд доларів.

Однак, цього не достатньо. Україну очікують виплати у 7 мільярдів доларів цього року, наскільки нам відомо. Можливо, трохи більше. І якщо Україна не матиме достатніх резервів, ми можемо побачити значну девальвацію", - зазначив Андерс Аслунд.

Дивіться також: Підсумки безпекової конференції у Мюнхені. Відео

Підсумки безпекової конференції у Мюнхені. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG