Доступність посилання

ТОП новини

Власник мережі «Епіцентр» депутат Герега має бізнес в Криму і фірму в Росії – «Схеми»


Народний депутат Олександр Герега із дружиною Галиною продовжують вести свій бізнес в анексованому Росією Криму і мають фірму в Московські області. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»).

Відповідно до виписки із реєстру юридичних осіб Російської Федерації, у травні 2014 року українські компанії «Епіцентр К», «Нова лінія» та «Торговий дім «Трейдіком «Інко», кінцевими власниками яких є Галина та Олександр Гереги, заснували у місті Пушкіно Московської області компанію ООО «Руслайн Ко».

Фірма Герег «Руслайн Ко» є одним із найбільших платників податку на власність до бюджету анексованого міста Севастополь, звітують чиновники окупаційної влади в пояснювальній записці до звіту про виконання консолідованого бюджету міста у 2017 році. У ній чиновники окупаційної влади називають фірму «Руслайн Ко» одним із основних платників податку на власність до бюджету анексованого міста.

Керівництво «Руслайн Ко» активно бере участь у діяльності гіпермаркетів «Новацентр К» – ця російська юридична особа почала працювати на місці гіпермаркетів «Епіцентр К» на території півострова.

Гіпермаркет «Новацентр К» у Севастополі
Гіпермаркет «Новацентр К» у Севастополі

Наприклад, генеральний директор «Руслайн Ко» у 2017 році клопотав про зміну категорії земель на ділянці одного з гіпермаркетів «Новацентр К» у Севастополі на вулиці Відрадній у промислову зону під час обговорення генплану.

Крім того, російська фірма Герег «Руслайн Ко» ділить один офіс із ООО «Русстрой К», яке на 99% володіє компанією «Новацентр К» (202 приміщення будинку на Тургенєвській, 8 у місті Пушкіно Московської області).

Олександр Герега у коментарі «Схемам» спочатку заявив, що йому невідомо про бізнес-діяльність «Епіцентру К» чи афільованих до нього структур у Росії чи Криму, а потім додав: «Хто його знає. Може, ми і маємо стосунок до цих компаній, і підпільно працюємо на ворожій території, щоби рано чи пізно розпалити пожежу, яка буде крокувати цими територіями, і ці території також стануть такими ж незалежними, як наша країна».

«На території Росії і Криму українським компаніям просто неможливо працювати», – додав він.

У 2015 році журналісти «Схем» з’ясували, що діяльність у гіпермаркетах замість української фірми у 2014 році почала проводити на той час новостворена російська юридична особа з назвою «Новацентр К». Очолив її колишній комерційний директор українського «Епіцентру К» в Криму Юрій Носач.«Епіцентр К» постачав товари на полиці гіпермаркетів «Новацентр К» кримського через посередника – фірму «Алмера».

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

XS
SM
MD
LG