Схеми Вілкула: Чому Кривий Ріг ризикує залишитися без води

У Кривому Розі прибуткове державне підприємство, яке не підлягає приватизації, дивним чином було "взяте в оренду" міським комунальним підприємством з хронічними боргами

Схеми Вілкула: Чому Кривий Ріг ризикує з…

"Ігри" з реорганізаціями стратегічно важливих Криворізьких підприємств, схоже, сподобалися криворізьким чиновникам на чолі з мером Юрієм Вілкулом. Після переводу підприємства-банкрута ПАТ "Криворізька теплоцентраль" у власність громади міста, скандальної передачі міської газотранспортної мережі в безоплатне користування "Криворіжгазу" черга дійшла до підприємства, що забезпечує величезне промислове місто водою - державного "Кривбаспромводопостачання".

ДП "Кривбаспромводопостачання" (КПВП) займається підготовкою питної води для Кривого рогу і прилеглих населених пунктів, а також здійснює відкачування шахтних вод на об'єктах великих підприємств гірничо-металургійного комплексу: КЗРК, "АрселорМіттал Кривий Ріг", "Суха Балка", ЦГЗК, "Кривбасшахтозакриття". Комунальний "Кривбасводоканал", у свою чергу, отримує воду від "КПВП" і транспортує її кінцевому споживачеві, а це – майже 300 тис. абонентів.

На перший погляд, об'єднати під одним дахом два підприємства, які забезпечують місто водою - ідея здорова і розумна. Втім, при детальнішому розгляді впадає в око той факт, що державне підприємство з 80-річною історією та майже тисячним колективом, яке є прибутковим, нашвидкоруч віддали в оренду комунальному підприємству, яке має 200-мільйонний борг перед тим самим ДП "Кривбаспромводопостачання".

Авторам схеми такої передачі в оренду, напевне, не могло спасти на думку, що колектив державного підприємства буде відчайдушно чинити опір підпорядкуванню міській владі. Після того, як восени 2017 року Регіональне відділення Фонду Держмайна України у Дніпропетровській області почало процес передачі в оренду терміном на десять років прибуткового і успішного підприємства "Кривбаспромводопостачання" на баланс дотаційного комунального "Кривбасводоканалу", працівники КПВП почали проводити мітинги, писали звернення, запити і петицію про визнання договору оренди КПВП недійсним, не погоджувалися писати заяви на перехід у підпорядкування "комунальникам". Петиція лише за два дні набрала необхідну тисячу голосів і відправилася на розгляд до Криворізької міськради.

Дивним чином після цього на бордах, які належать іншому комунальному підприємству мерії Кривого Рогу, з'явилися анонімні плакати зі звинуваченнями одного з керівників КПВП і депутата міськради від "Укропа" Миколи Колесника в тому, що вони нібито здійснювали крадіжку труб з підприємства. Аналогічні статті з ознаками замовлення з'явилися і у провілкулівських місцевих виданнях та на телеканалах. На адресу головного інженера і депутата звучали навіть звинувачення в тероризмі, які, втім, не знайшли продовження у відкриття кримінальних справ.

Тим часом трудовий колектив сфотографувався на знак підтримки головного інженера і провів мітинг біля міського управління поліції на його захист.

Вочевидь, такий відчайдушний супротив трудового колективу став несподіванкою для керівництва Кривого Рогу.

Слід зазначити, що колектив "повстав" не тільки проти перепідпорядкування, але й проти нещодавно призначеного молодого керівника – Єгора Прокопчука, який до отримання цієї посади працював головою наглядової ради одного з одеських телеканалів. За словами працівників КПВП, новий директор, начебто, відзначився непрозорим використанням коштів підприємства, зокрема вартісною орендою службових автомобілів та відрядженням до Америки коштом підприємства.

Ще на початку січня 2018 року керівники міськради Кривого Рогу продовжували "грати у схованки", офіційно стверджуючи, що не мають наміру підпорядковувати місту державне підприємство, незважаючи на те, що, за даними працівників, оренда була оформлена Фондом Держмайна ще у грудні 2017 року.

На січневій сесії Криворізької міськради, перед розглядом петиції, так і не прояснилася ані доля 200-мільйонного боргу комунального "Кривбасводоканалу", ані процедура переходу без малого 600 працівників КПВП. Не була навіть вирішена проблема відповідальності за величезні запаси хлору "Кривбаспромводопостачання", які представляють серйозну екологічну загрозу в разі можливої ​​аварії. Але насправді найбільшою загрозою може стати невихід працівників КПВП на роботу, внаслідок чого може зупинитися технологічний процес очищення води, і можуть бути затоплені шахти вздовж всього Кривого Рогу.

Втім, незважаючи на це, стійка провілкулівська більшість в сесійній залі не підтримала петицію працівників "Кривбаспромводопостачання", обмежившись створенням комісії для вирішення цього питання.

Під час дискусії депутат Юрій Мілобог озвучив на адресу директора КП "Кривбасводоканал" найбільше побоювання: "А що ви будете робити, якщо люди не переведуться?" Відповіді не послідувало. Отже, працівники державного підприємства, незважаючи на підписану регіональним Фондом держмайна оренду, і досі залишаються оформленими у "Кривбаспромводопостачанні".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Дніпро

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme