13:20 09.02.2018

Заарештований в Москві гендиректор ІСД Мкртчан відмовився від громадянства України

3 хв читати

Генеральний директор корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) Олег Мкртчан, заарештований в Москві за звинуваченням у розкраданні понад 1 млрд рублів кредитних коштів російського Зовнішекономбанку (ЗЕБ), заявив про вихід з українського громадянства і набуття громадянства Росії.

Як повідомляє газета "Комерсант" в п'ятницю, в минулі вихідні він прилетів з-за кордону в Росію, зупинившись в п'ятизірковому готелі Ritz-Carlton на Тверській, а в понеділок рано вранці за бізнесменом прийшли співробітники Служби економічної безпеки ФСБ, пред'явивши постанову слідчого головного слідчого управління СКР про притягнення його як обвинуваченого за вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 159 КК (шахрайство в особливо великому розмірі).

За версією слідства, будучи співвласником і гендиректором ІСД, О.Мкртчан залучив кілька кредитів Зовнішекономбанку для розвитку підприємств, що входять до корпорації, однак частину грошей – понад 1 млрд руб. - вивів на підконтрольний йому офшор, витративши згодом на свої проекти.

За даними газети, О.Мкртчан свою провину не визнав, заявивши, що не має жодного відношення як до розкрадання, так і до офшору, через який, за версією слідства, викрадалися гроші держкорпорації.

При розгляді клопотання про арешт підозрюваного в Басманному райсуді Москви слідчий повідомив, що О.Мкртчану інкримінується вчинення тяжкого злочину, за який передбачено до 10 років ув'язнення. Слідчий підкреслив, що О.Мкртчан звинувачується в розкраданні "особливо великої суми", назвавши ЗЕБ постраждалою стороною. Як порахував представник ДСУ СКР, залишившись на волі, О.Мкртчан може втекти за кордон, зокрема в Україну, де має активи.

"У відповідь обвинувачений заявив, що після подій 2014 року в Україні він відмовився від громадянства цієї країни, отримавши російське. Ховатися від слідства, а тим більше в Україні, він не планує", - наголошується в газеті.

Наразі агентство "Інтерфакс-Україна" не має підтвердженням інформації про вихід гендиректора ІСД О.Мкртчана з громадянства України.

Як повідомлялося, Басманний суд Москви заарештував О.Мкртчана до 5 квітня 2018 року - йому висунуто звинувачення в особливо великому шахрайстві.

За даними ЗМІ, затримання О.Мкртчана може бути пов'язано зі справою про розтрату грошових коштів, виділених російськими банками на проекти ІСД та інших підприємств, що належать бізнесменові.

ІСД заснована в 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa.

На початку січня 2010 року було заявлено, що контрольний пакет акцій ІСД в розмірі 50% + 2 акції придбала група профільних і фінансових інвесторів, очолювана власником швейцарського трейдера Carbofer і екс-співвласником Євразхолдингу (РФ) Олександром Катуніним. При цьому засновники української корпорації С.Тарута і О.Мкртчан скоротили свою частку до 49,99%. Віталій Гайдук вийшов зі складу акціонерів.

На початку 2011 року представники ЗЕБ були введені в керівництво ІСД, а також у виконавчі органи Дніпровського МК (ДМК) і Алчевського меткомбінату (АМК). За ними закріплено кураторство фінансових питань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА