1. Перейти до змісту
  2. Перейти до головного меню
  3. Перейти до інших проєктів DW

Каталонський парламент переніс обрання голови уряду

Олена Губар
30 січня 2018 р.

Парламент Каталонії відклав обрання голови уряду, доки Карлес Пучдемон не отримає імунітет від переслідування і зможе повернутися в Іспанію.

https://p.dw.com/p/2rliU
Каталонський парламент наполягає на призначенні Карлеса Пудемона головою уряду регіону
Каталонський парламент наполягає на призначенні Карлеса Пудемона головою уряду регіонуФото: picture-alliance/AP Photo/G. Vanden Wijngaert

Парламент Каталонії відклав обрання голови уряду регіону. Про це у вівторок, 30 січня, повідомив спікер парламенту Каталонії Роже Торрент. Він зазначив, що єдиним кандидатом на цю посаду є екс-голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон, який зараз перебуває в Бельгії через порушену проти нього в Іспанії кримінальну справу.

Пучдемон має "усі права" бути знову призначеним головою уряду, заявив Торрент, інформує агенція dpa. Сесія парламенту відкладена, доки екс-голові уряду не гарантуватимуть імунітет від переслідування в країні і за умови, що голосування буде "безпечним, з гарантіями та без втручання", зазначив спікер. Він не назвав можливу дату нового засідання. Очікувалося, що парламент Каталонії спробує обрати Пучдемона головою уряду на засіданні 30 січня.

Раніше Карлес Пучдемон заявив, що може керувати регіоном на відстані за допомогою новітніх технологій. Але за позовом уряду Іспанії Конституційний суд країни визначив, що його інавгурація можлива лише за умови фізичної присутності в Каталонії. Втім, раніше в  іспанському уряді наголошували, що політик "не може бути обраний, оскільки перебуває під слідством" за скоєння низки тяжких злочинів. Йому, зокрема, закидають спробу заколоту.

Нагадаємо, Пучдемон у листопаді 2017-го втік до Бельгії, побоюючись ув'язнення та звинувачень у заколоті після спроби проголосити незалежність регіону. Щодо нього був виданий європейський ордер на арешт, який у грудні скасували. Але в січні іспанська прокуратура знову вимагала ордеру на арешт Пучдемона, оскільки той залишив межі Бельгії і здійснив поїздку до Данії.

У грудні минулого року в Каталонії пройшли позачергові вибори регіонального парламенту, які завершилися перемогою прихильників незалежності регіону. Три партії, що виступають за самостійність регіону, сумарно здобули більше половини зі 135 депутатських крісел у новому парламенті.

У Каталонії перемогли прихильники незалежності: що далі? (22.12.2017)