$39.47 €42.18
menu closed
menu open
weather +9 Київ

Каспаров: Горлодерам, що кричать про "референдум" у Криму, пропоную провести референдум на Курилах

Каспаров: Горлодерам, що кричать про "референдум" у Криму, пропоную провести референдум на Курилах Каспаров: Ми живемо у світі, де території перестали відігравати головну роль
Фото: ЕРА

Опозиціонер, 13-й чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров уважає, що підсумки референдуму на Курильських островах щодо приєднання їх до Японії можуть бути несподіваними для російських патріотів.

Росії варто розв′язати проблему Курильських островів на підставі угоди 1956 року між СРСР і Японією, згідно з якою їх має бути передано японській стороні після підписання мирної угоди. Таку думку висловив російський опозиціонер, 13-й чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров в інтерв'ю інтернет-газеті Kasparov.ru.

"Крим не є спірною територією. Це не спірна, а захоплена територія, із порушенням усіх міжнародних угод. Що стосується Курильських островів, то за основу потрібно взяти угоду 1956 року. Не зайве згадати, що саме за Володимира Путіна Росія зробила значні поступки Китаю під час демаркації кордону в руслі Амура", – розповів він.

Політик зазначив, що російсько-японський територіальний конфлікт необхідно завершити так само.

"Очевидно, що Японії слід віддати частину території і дати їй брати участь у процесі опанування цих островів. А тим горлодерам, які кричать про "референдум" у Криму, хочеться запропонувати провести референдум на Курилах щодо приєднання до Японії. Результат може бути несподіваним... А можна і в Кенігсберзькій губернії провести аналогічний референдум", – підкреслив він.

На думку Каспарова, у сучасному світі території перестали відігравати головну роль.

"Зараз важливі рівень технологічного розвитку та якість життя людей. Країна, яка не змогла забезпечити квартирами своїх ветеранів війни, не має права щось говорити про території. Коли якийсь патріот рве на собі сорочку від Armani і кричить, що не продасть батьківщину, відразу згадується Станіславський: "Не вірю!" – підсумував він.

7 вересня 2017 року прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе закликав "поставити крапку в ненормальній ситуації" навколо Курил.

Чотири острови Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група Хабомаї – увійшли до складу СРСР після Другої світової війни. Японія оскаржує це і домагається повернення островів під юрисдикцію Токіо.

Через суперечки про Курильські острови Японія і РФ досі не уклали мирної угоди після закінчення Другої світової.

У грудні 2016 року Абе і президент РФ Володимир Путін обговорили можливість ведення спільної економічної діяльності на спірних островах Курильської гряди.