Анті-маскі-шоу Закон № 2213-VIII набрав чинності 7 грудня. З ним стане значно складніше чинити зловмисні дії в кримінальному провадженні.

Кажуть що цей закон проти маски шоу і «за» підприємців, але це ще і за, вибачте, не побоюся цього слова... Саакашвілі. Зараз дізнаєтесь.

Основним видом зловживань з боку правоохоронців є здобуття комерційної та іншої інформації з використанням КПК. Отримавши дозвіл на обшук, прослушку або інші дії в межах одного провадження (зазвичай, лівої, т.з. «дєжурної» зовсім з вами не пов'язаної справи) правоохоронці здобувають про вас дані, які потім продають або зливають в засоби масової інформації.

Раніше суддя, опер, прокурор і слідчий несли відповідальність за розголошення відомостей слідства [не плутати з таємницею слідства, бо що це таке — визначає сам слідчий за ст.222 КПК — Л.М.] лише у разі, коли розголошені дані ганьбили, принижували людину. Тепер їхня відповідальність аж до 3 років (ч. 2 ст. 387 КК) настає за БУДЬ-ЯКЕ розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування. Те ж саме, якщо розголошені дані ганьблять людину, принижують її честь і гідність — карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років.

Отже, починаючи з 7 грудня цього року, слідчі та прокурори несуть кримінальну відповідальність не лише, якщо викладуть в Інтернет приватні відео з вашого телефону, але і якщо продали копію диска вашого персонального комп'ютера конкурентам або (увага!) до розгляду справи у відкритому судовому процесі вийшли на прес-конференцію із вмістом записів здобутої прослушки небажаного політика!

Не можна тепер показувати в телевізор ефектно розпотрошені гори вилученої під час обшуку готівки чи розповідати які показання дали ті чи інші свідки. І неважливо, робиться з метою наживи, усунення опозиціонера чи просто щоб повихвалятися виконаною роботою. Дочекайтеся суду і тоді розповідайте про досягнення.

Ну й декілька гарних новин для підприємців коротко (подробиці можете прочитати на моєму сайті)

Копії документів та інформації з електронних носіїв можуть тепер бути документальними доказами (ч.4 ст.99 КПК), у зв'язку з чим заборонено вилучення комп'ютерів, мобільників (ч.2 ст.168 КПК) крім випадків, коли ці пристрої самі по собі злочинно отримані, є засобом або знаряддям злочину або «запаролені». Під час санкціонованого обшуку інформація копіюється, а не виноситься разом із технікою.

Під час обшуку особа, у житлі чи іншому володінні якої проводиться обшук, має право користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії проведення обшуку. Крім того проводиться відеофіксація, яка для слідчого є обов'язком, а для сторони захисту — невід'ємним правом. Обшук буде незаконним, а точніше, все вилучене під час обшуку — вважатися неналежними доказами, якщо до слідчої (розшукової) дії не був допущений адвокат або ухвала про дозвіл на обшук винесена слідчим суддею без проведення повної технічної фіксації засідання. Все, що не зафіксовано на відео під час обшуку не може бути внесено до протоколу обшуку та використано як доказ.

Дуже важливо, що особа, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, набула тепер процесуальної правоздатності і може оскаржувати в суді рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора як і інші учасники провадження. Введений судовий контроль за дотриманням розумних строків (раніше з цих питань можна було звертатися лише до прокурора). Це дозволить уникнути сиутацій, коли слідчий, наприклад, законно вилучивши ваш автомобіль, скажімо, для експертизи, буде роками його утримувати — або збитки або рєшалово.

В кримінальному провадженні в суді (з 1 січня 2019 року) ведеться обов'язкова відеофіксація.

А 15 грудня набудуть ще зміни в КПК, за якими правила стануть ще жорскішими… Про це напишу незабаром.