У Заходу уривається терпець щодо України - американські ЗМІ

Порошенко

Автор фото, UNIAN

Підпис до фото, Захід критикує спроби Києва згорнути боротьбу з корупцією

Читайте в огляді іноземної преси за 7 грудня:

  • Антикорупційні війни в Україні
  • Покарання Росії - "необхідний крок"
  • Близькосхідне рішення Трампа
  • Гендерні розбіжності та зарплата

Антикорупційні війни

У Заходу от-от увірветься терпець щодо України, вважає міжнародний оглядач та колишній координатор проектів USAID Джош Коен.

Atlantic Councilпублікує статтю експерта, у якій він коментує конфлікт, що спалахнув між Генеральною прокуратурою та Національним антикорупційним бюро України (НАБУ).

З часу свого заснування у 2015 році довкола НАБУ склалася репутація незалежного органу, пише автор.

"Протягом останніх двох років українські політичні еліти витратили чимало часу на пошук оригінальних методів послаблення НАБУ та применшення ефективності його діяльності", - йдеться у статті.

Одним з таких заходів пан Коен називає законопроект №7362, який дозволяє парламенту звільняти голів НАБУ та інших установ, що займаються боротьбою з корупцією, звичайним голосуванням.

НАБУ

Автор фото, NABU

Підпис до фото, Західні країни критикують спроби влади України протидіяти роботі НАБУ

Наразі ж очільника бюро можуть усунути від посади тільки після обвинувального вироку у кримінальній справі проти нього або після спеціального незалежного аудиту. За словами експерта, цей законопроект "небезпечний".

"Західні партнери незадоволені діями Києва", - пише автор.

Він згадує слова виконавчого директора Центру протидії корупції Дар'ї Каленюк, яка закликала Захід ввести санкції проти українських високопосадовців, зазначивши, що це єдиний спосіб звернути увагу Києва на проблему.

Залишається сподіватися, що українські політики встигнуть вжити відповідні заходи, "доки ще не пізно", підсумовує пан Коен.

Покарання Росії - "необхідний крок"

Відсторонення російської збірної від участі в Олімпіаді, що відбудеться у Південній Кореї цієї зими, - "сумний, але необхідний крок", пише Financial Times.

Видання називає рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) "ядучим приниженням" для Москви, особливо з огляду на те, що цього ж року Росія прийматиме Чемпіонат світу з футболу.

"Про заборону оголосили запізно, але вона цілком виправдана", - пише газета у своїй редакційній статті.

На думку Financial Times, МОК варто було відсторонити Росію ще від літньої Олімпіади в Ріо-де-Жанейро, коли Всесвітнє антидопінгове агентство оприлюднило інформацію про використання допінгу російськими спортсменами за кілька тижнів до початку змагань.

росія

Автор фото, AFP

Підпис до фото, Недискваліфіковані російські спортсмени зможуть виступити під нейтральним прапором

Видання також припускає, що рішення МОК може посилити позиції Володимира Путіна у Росії. Зокрема, він може використати його у своїй передвиборчій кампанії, підживлюючи образ Росії, як країни, що "оточена ворогами".

Державні ЗМІ хутко підхоплять цю тему, і чимало жителів країни повірять в те, що за цим кроком стоїть конспіративна теорія, пише газета.

Через це перед Заходом постає дилема.

"Та доки російська влада глузуватиме над загальноприйнятими стандартами поведінки - від дозволу своїм спортсменам вживати допінг до ведення прихованої війни на сході України - у Заходу не лишатиметься вибору, окрім як вдаватися до покарання", - підсумовує Financial Times.

Близькосхідне рішення Трампа

Рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю та перенести туди американське посольство з Тель-Авіва - "надто ризикований" крок, пише Washington Post.

Видання застерігає, що такий, на перший погляд, "символічний" крок може підірвати засади політики США на Близькому Сході та навіть спровокувати спалахи насилля у регіоні, у тому числі проти американців.

трамп

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю

"Пан Трамп натякає на те, що попередні президенти помилялися переймаючись зворотнім ударом з Близького Сходу та поза його межами. Це надто ризикований спосіб заробляння політичних балів", - пише газета.

Наразі, рішення американського президента не підтримав жоден з ключових союзників США. І якщо воно призведе до конфлікту у регіоні, звинувачуватимуть у цьому саме пана Трампа, підсумовує Washington Post.

Гендерні розбіжності та зарплата

Трохи більше, ніж за чотири тижні, кожна компанія, що базується у Великій Британії, буде зобов'язана оприлюднювати інформацію щодо середньої зарплати своїх співробітників, окремо жінок та чоловіків. Та це навряд чи допоможе подолати проблему нерівномірної оплати праці, вважає оглядач Independent Джосі Кокс.

За словами автора, ця ініціатива - безумовно, великий крок вперед. Проте замість реального результату вона може перетворитися на кампанію, спрямовану на те, щоб присоромити організації, що платять чоловікам більше.

Оглядач пише, що такі заходи, як встановлення обов'язкових квот, штрафів та зміна політики щодо відпустки з догляду за дитиною, були б набагато ефективнішими.

Огляд підготувала Тетяна Кирилюк, Служба моніторингу ВВС.