ГоловнаПолітика

Саакашвілі затримали у зв'язку з підозрою, що його фінансує Курченко (оновлено)

"Є обґрунтовані підозри, що команду Саакашвілі фінансували представники команди Януковича".

Саакашвілі затримали у зв'язку з підозрою, що його фінансує Курченко (оновлено)
Фото: Lb.ua

Лідер фракції БПП у Верховній Раді Артур Герасимов заявив, що обшуки в Михайла Саакашвілі та його затримання пов'язане з підозрою, що його команду фінансував олігарх-утікач Сергій Курченко.

"Обшуки, про які ми сьогодні всі читали, відбуваються в зв'язку з тим, що є обґрунтовані підозри, що команду Саакашвілі фінансували представники команди Януковича, зокрема Курченко", - заявив він з трибуни парламенту у вівторок.

Прес-служба СБУ повідомила, що Саакашвілі оголосили підозру за ч.1 ст.256 - сприяння учасникам злочинних угруповань.

Курченка, нагадаємо, планують заочно судити за створення ОЗУ. Йому інкримінують 10 злочинних епізодів, сума розкрадань за якими оцінюється приблизно у 18 млрд гривень, а збитки - понад 14 млрд гривень.

Дії Курченка кваліфіковано за ч.1 ст.255 (створення злочинної організації); ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 (крадіжка); ч.2 ст.15, ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 (замах на розкрадання), ч.4 ст.28, ч.3 ст.209 (відмивання доходів); ч.4 ст.28, ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво); ч.4 ст.28, ч.1 ст.366 (службове підроблення); ч.4 ст.28, ч.3 ст.212 (ухилення від сплати податків); ч.4 ст.28, ч.3 ст.358 (підробка документів, печаток) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, близько 8-ї години ранку у вівторок, 5 грудня, Саакашвілі виліз на дах багатоповерхового будинку по вулиці Костьольній біля Майдану Незалежності через обшук у квартирі, де він живе. Кореспондент LB.ua став свідком, як він погрожував зістрибнути. На дах будинку пожежною драбиною виліз спецназ. Понад годину екс-президента Грузії на даху не спостерігалося. Однак о 09:08 Саакашвілі з'явився на краю даху. Він заявив, що його хочуть затримати. Саакашвілі закликав своїх прихильників не дати цього зробити. О 09:19 силовики відтягнули Саакашвілі від краю даху.

Слідчі дії проводить Генеральна прокуратура України, спецназ СБУ "Альфа" надає оперативний супровід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram