ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Двигуни космічного зонда Voyager вдалося запустити через 37 років

У 2013 році апарат вийшов у міжзоряний простір. Зараз відстань до нього становить приблизно 140 астрономічних одиниць.

Інженерам NASA вдалося активувати двигуни космічного зонда Voyager 1, запущеного 40 років тому. Для орієнтації своєї антени на Землю він використовує невеликі маневрові реактивні двигуни, які востаннє запускали в 1980 році, повідомляє NASA.

"З цими двигунами, які все ще функціонують після 37 років перерви, ми зможемо продовжити термін служби Voyager 1 ще на два-три роки", - вважає керівник проекту Voyager 1 Сюзанна Додд.

Фото: NASA

Для того, щоб спробувати запустити двигуни, команда Voyager 1 витратила чимало часу на вивчення програмного забезпечення апарату, яке було написано застарілою мовою програмування Асемблер.

Запуск двигунів проведено 28 листопада, наступного дня, через 19 з половиною годин було отримано сигнал про успішний результат включення.

Повідомляють, що фахівці NASA тепер планують спробувати включити двигуни орієнтації на Voyager 2.

Космічний зонд Voyager 1, що стартував із Землі 5 вересня 1977-го, у 2013 році вийшов у міжзоряний простір. На сьогодні це найвіддаленіший і найшвидший космічний корабель NASA, і єдиний земний апарат, який полетів від рідної планети так далеко. Зараз відстань до нього становить приблизно 140 астрономічних одиниць.

На борту Voyager 1 закріплена золота пластина, де для передбачуваних інопланетян вказано місце розташування Землі, а також записані низка зображень і звуків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram