Прем’єр Угорщини попередив про нові конфлікти з Україною

Прем’єр Угорщини попередив про нові конфлікти з Україною
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан

Орбан назвав три законодавчі ініціативи України, які можуть призвести до нових конфліктів з Угорщиною

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан попередив, що конфліктні ситуації з Україною можливі і в майбутньому через нові законодавчі ініціативи Києва. Про це він заявив під час своєї промови на зустрічі із закордонними угорцями, повідомляє «Європейська правда».

Орбан наголосив, що в Україні на порядку денному є, як мінімум, ще три важливих законопроекти і законодавчі ініціативи, які призведуть до зменшення прав меншин.

За його словами, йдеться про законопроекти: про громадянство, про використання мови (є також альтернативний проект, до якого в Угорщини може бути більше претензій. – Ред.) і про реституцію та використання церковної власності (йдеться про обіцянку президента України Петра Порошенка часів президентської кампанії, яка так і не була реалізована).

«І якщо зараз не дати Києву зрозуміти, що країна, яка прагне рухатися ближче до Європи, повинна відповідати європейським стандартам і нормам, то, можливо, ми зіткнемося з аналогічною ситуацією після ухвалення наступних законів», - заявив Орбан.

Як повідомлялося, позитивне рішення Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту не зніме претензій Будапешта до Києва.

Нагадаємо, що 5 вересня Верховна Рада ухвалила Закон «Про освіту», один з пунктів — переведення шкільної освіти в Україні на українську мову. 25 вересня президент Петро Порошенко підписав закон про освіту, він набув чинності.

Через новий закон про освіту декілька сусідніх із Україною країн висловили заперечення проти певних його положень. Найактивніше виступають проти закону Угорщина та Румунія, частина країн, зокрема, Болгарія, відмовилися від претензій.

Як повідомлялося, Угорщина планує поставити на саміті асоціації з Україною питання щодо порушення Угоди про асоціацію з ЄС у зв'язку з ухваленням українського закону про освіту.

28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Читайте також: 

В Угорщині занадто мало українців, щоб їх навчали українською? Посол Ерно Кешкень коментує скандальний закон «Про освіту» 

Член Венеційської комісії Сергій Головатий: Навчання виключно мовою нацменшин? Такого не допускає жодна країна Європи!

Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: