Податки та законодавство, Індустрія та великий бізнес Автор: RomanK Друкувати

Великий бізнес відмовляється платити податки

  • Джерело: sud.ua.  → Ключові теги: податки, бізнес

    Великі платники податків заборгували державі 12,65 млрд грн.

    home-banner.png (301.21 Kb)

    Про це повідомив глава Офісу великих платників податків ДФС Євген Бамбизов.

    Станом на 1 жовтня 2017 року загальна сума податкового боргу 326 підприємств-боржників становить 12,65 млрд грн.

    Податковий борг - сума узгодженого, але не виплаченого грошового зобов'язання. Таким чином, боржники не заперечують суму боргу, однак також і не погашають його.

    В першу чергу виплату боргу затримують банки, які знаходяться в стадії ліквідації. Їх сукупний борг складає 3,14 млрд грн, що дорівнює 26,7% від суми загального боргу всіх підприємств-боржників.

    Ця проблема пов'язана з тим, що між нормами ПК України та Закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб» існують правові колізії в питанні декларування і сплати податків банками-банкрутами.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплати медикам рекордно виростуть: цифри вражають

    Крім того, НК України не регулює відносини щодо стягнення боргу з банку, який знаходиться в стадії ліквідації.

    Найбільшим боржником із виплати податків є ПАТ «Укрнафта», яке одне винне державі 2,1 млрд грн податку на прибуток і ПДВ.
    На даний момент стягнення податкового боргу з цього підприємства заважає позиція суду, який заборонив реалізовувати майно компанії, що знаходиться в податковій заставі, що не дає можливості погасити борг перед бюджетом.

    Це при тому, що за три останні місяці ДФС зменшила загальну суму боргу на 626,3 млн грн. Це вдалося зробити частково за рахунок примусового списання грошей з рахунків підприємств (18,5 млн грн), частково за рахунок опису майна боржників (214,3 млн грн).

    За словами Євгена Бамбізова, окрема проблема полягає в тому, щоб отримати від державних підприємств частина чистого прибутку. Згідно із законом всі держкорпорації зобов'язані відраховувати частину свого прибутку своєму власнику - державі. Однак на практиці часто цього не роблять. При цьому такі виплати не є податками, тому у ДФС відсутні ефективні механізми для примусового погашення такої заборгованості.

    Для вирішення проблеми необхідно внести зміни в ряд нормативно-правових актів України.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми