Відчуття, ніби час пришвидшується з кожим місяцем.

Тільки позавчора Угорщина ратифікувала асоціацію України з ЄС, а вчора вже зібралась її блокувати. А сьогодні проводить в Будапешті мітинг за відокремлення Закарпаття. І на це вплинула Росія.

В той же час лідер Туреччини заявляє що більше не хоче прагнути членства в ЄС, до якого його країна йшла десятиріччями. Одночасно викидаючи військових Німеччини, союзника по НАТО зі своєї території. Одночасно купуючи у Росії С-300 і арештовуючи співробітників посольства США. І на це також вплинула Росія.

В той самий час президент США заявляє про плани скасування антиядерної угоди з Іраном, яку підтримує уся Європа, за для якої західна політика працювала десятиліттями, відсутність якої штовхає Іран назад в ізоляцію і обійми Росії. Відсутність якої примушує ЄС в цьому питанні об'єднатись з Росією і Китаєм проти США. В той же час президент США необережними заявами нагнітає ситуацію навколо ядерної програми Північної Кореї, створюючи загрозу повномасштабної війни. І до цього знову причетна Росія.

І таки в той же час Північна Корея магічним чином отримує двигуни ракет ймовірно радянського виробництва, що здатні доставити ядерні боєголовки на територію США. І тоді ж КНДР отримує технології водневої бомби яку успішно випробовує. Одночасно з тим якісь хакери від імені КНДР начебто крадуть план війни Південної Кореї. І до цього напевно причетна Росія.

Якщо вас цікавть чи причена Росія до того, що в цей же самий час влада Каталонії вирішила створти відкриту рану всередині ЄС, проголошенням власної незалежності від Іспанії. Вашингтон Пост сверджує, що причетна безпосередньо. Отже Росія була і тут.

Тим часом праворадикали і неонацисти вперше потрапляють до Бундестагу? Росія була тут.

Тим часом Генсек Ради Європи цілком серйозно ставить перед депутатами питання цінностям чи фінансова підтримка Росії? Росія таки була тут.

Минулого року Британія вирішила вийти з ЄС? Guardian пише що і тут Росія пробувала відмітитись.

Зовсім незабаром вибори в Австрії, по результатам яких праворадикальні друзі Кремля можуть увійти до урядової коаліції. Росія.

Польща каже щойно відбила третю кібератаку. Вгадаєте звідки вона велась? Росія.

Хто фінансує економіку курдів, які оце щойно провели рефередум за незалежність від Іраку, сплутавши усі карти анти-асадської коаліції і посиливши військові настрої в Туреччині? Росія.

Цей список насправді можна було б продовжувати, але чи варто. Добре видно, що кількість збурюючих подій постійно збільшується. Наслідки взаємного впливу цих подій все важче передбачити. Це і є головна стратегія Росії: дестабілізуй і перемагай.

Стратегія полягає у відсутності будь якої стратегії, у підтримці усього, що може завадити передбачити розвиток подій, усього, що збільшить кількість факторів впливу, ускладнюючи прогнозування наслідків. Це не що інше ніж DDOS, який вийшов за межі інтернету, і крокує міжнародною політикою. В добу інформаційного суспільства, що може бути гірше для прийняття рішень ніж надмірна кількість даних? У Росії немає сил аби завдати потужного удару, але вистачає щоб зробити багато одночасних уколів, від яких жертва може просто втрати орієнтацію і впасти у вчасно розставлену пастку. Те, що ми спостерігали — це уколи, що дезорієнтують Захід. Те, що, за задумом Кремля, ми маємо спостерігати далі — це хибні рішення, які знизять керованість. Далі мав би наступити колапс.

Але цього, звісно, не станеться.
Бо те, що в теорії замислювалось як красиві уколи отруйною парасолькою, на практиці виглядає як п'яне розмахування кулаками у вечірній маршрутці. Тому в результаті пацієнт або засне на обриганому сидінні, або лежатиме з парою синців в глибокій самотності на такій самій зупинці. Або і перше, і друге по черзі.