Перейти к основному содержанию

Миротворці на Донбасі: «соціологічна» підказка від «деенерівської» пропаганди

Як прокремлівські ресурси в «ДНР» подають можливість залучення миротворців ООН

Примітка редакції. Іноді справжні наміри Кремля видно по пропаганді, до якої він вдається. Журналіст «Детектор.медіа» Євген Середа спробував проаналізувати, як пропаганда «ДНР» представляє можливість залучення миротворців.

В українських ЗМІ та соцмережах продовжують гадати, що ховається за пропозицією Путіна про миротворчу місію на Донбасі, та які цілі в даному випадку переслідує Росія. Тим часом на одному з прокремлівських ресурсів нещодавно промайнула новина, яка, судячи з усього, розкриває справжні задуми Кремля і робить їх максимально очевидними.

i75_ArticleImage_130380

Фото: politrussia.com

Соціологічний метод

Минулого тижня провідний пропагандистський сайт «Русская весна» опублікував замітку під заголовком «Що думають про перспективу введення миротворців ООН жителі ДНР — результати опитування». Текст повідомлення варто навести повністю:

«Проблема возможного присутствия на территории ДНР миротворческих сил ООН является на данном этапе для жителей Республики самой актуальной.

Известный военкор Геннадий Дубовой рассказал “Русской Весне” об опросе, проведённом методом косвенного интервью агентством социально-политического моделирования “Вэйс-Новороссия”.

Его результаты показали: 67% опрошенных убеждены в том, что соответствующие заявления высших лиц российского руководства — не более чем очередной раунд дипломатических игр и ввод “голубых касок” в любом варианте исключён.

31% опрошенных не исключают возможности работы миротворцев по обеспечению реального перемирия и охране миссии ОБСЕ, но —  только на линии разграничения и при обязательном участии в составе миротворческих сил российского контингента.

Передачу границы под совместный контроль ООН, ВСУ и ВС ДНР все респонденты считают вариантом недопустимым и невозможным».

Як бачимо, кожен абзац рясніє пропагандистськими посланнями, які претендують на суху інформативність і позірну соціологічність.

Що може моделювати організація, яка іменує себе «Вэйс-Новороссия», як вона проводить непрямі інтерв’ю, звідки взялися вказані відсотки й чи можуть поголовно всі опитані вважати щось неприпустимим і неможливим, — усе це особливого значення не має. Важливіше інше.

На перший погляд ми маємо справу з рядовим проросійським фейком, не вартим детальної уваги і розгляду. З іншого боку, він може показувати значно більше, ніж здається.

Звісно, навіть результати найбільш чесного й методологічно вивіреного опитування серед жителів непідконтрольної території будуть украй умовними. Враховуючи, щонайменше, те, в якому психологічному стані перебувають люди, що живуть в умовах бойових дій і під владою озброєних бандитів.

А будь-яка інформація, подана тамтешніми рупорами під виглядом соціологічних даних, — це не більш ніж один із методів пропаганди, мета якої — підлаштувати громадську думку в захоплених районах під політичні інтереси Москви.

З одного боку, це сигнал населенню, який указує, що необхідно підтримувати і проти чого виступати, з іншого — дзеркало, що відбиває, власне, позицію Кремля.

Виходячи з цього, «Вэйс-Новороссия» підказує нам, як потрібно представляти структуру путінської мотивації щодо миротворців на Донбасі:

  • приблизно на 70% РФ використовує цю тему виключно для політичних ігрищ із Україною і Заходом;
  • десь на 30% Москва готова до нового «Придністров'я»: участь російського контингенту й подальша «націоналізація» віджатої території.

Отже, нічого сенсаційного. Ну а якщо економічний тиск із боку Заходу змусить Кремль згодом послабити позицію по Україні в цілому й миротворцях зокрема, «Русская весна», вочевидь, буде однією з перших, хто натякне нам про це мовою соціологічних образів.

«Вэйс-довідка»

Геннадій Дубовий, на якого посилається пропагандистський сайт, є засновником «Вэйс-Новороссии». Свого часу він устиг попрацювати в газеті «Вести», звідки пішов через незгоду з редакційною політикою, вважаючи її такою ж «нацистською», як і в інших українських виданнях.

До війни «Вэйс-Новороссия» називалася «Вэйс-Украина». На початку 2014 року відбувся «ребрендинг», Дубовий передав кермо влади «політологу» і «ветерану визвольного руху» Сергію Чепику, а сам записався в бойовики. Спочатку він воював у банді Мотороли, потім перейшов в угруповання «Вікінг», де отримав позивний Кореспондент.

Своєю чергою, «політолог» Чепик аж до перемоги Майдану періодично з'являвся в українському інфопросторі. Наприклад, у матеріалі «Сегодня» від 21 січня 2014 року він спрогнозував, що обстановка в Донецьку залишиться спокійною, але при цьому не виключив, що гастролери-провокатори можуть підірвати ситуацію, маніпулюючи обома сторонами конфлікту…

Ставши глашатаєм «Вейс-Новоросії», Чепик тепер в унісон із подібними йому «політологами» виправдовує захоплення будівель, масові заворушення та інші злочини, вчинені бойовиками. Ну а головне — повідомляє жителям непідконтрольної території, як вони повинні думати і сприймати реальність.

Єдиною загадкою в усій цій історії залишається тільки одне: чому слідом за «Україною» в назві «деенерівського» рупора досі не зникло дивне для проросійської свідомості слово «Вэйс»?

Джерело: «Детектор медіа».

У самурая нет цели, есть только путь. Мы боремся за объективную информацию.
Поддержите? Кнопки под статьей.