Влада Угорщини придумала, як обійти український закон про освіту

Влада Угорщини придумала, як обійти український закон про освіту

Уряд Угорщини зможе забезпечити навчання угорською на Закарпатті через приватні заклади освіти

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 30 вересня в румунському Клужі заявив, що «майбутнє пишуть угорською мовою». Він додав, що національна місія Угорщини – знайти і зберегти всі закордонні угорські громади, повідомляє «Радіо Свобода».

«Наше завдання – домогтися, щоб вони процвітали на землі, де народилися; могли навчатися угорською мовою і могли жити як угорці», – наголосив Орбан.

Думки Орбана конкретизували його однопартійці. Вони вважають, що за потреби уряд Угорщини зможе забезпечити навчання угорською на Закарпатті через приватні школи та приватні університети. Про це заявив у Будапешті Ґерґей Ґуляш, керівник проурядової фракції ФІДЕС на презентації книжки «Національна політика: в лещатах. Аспект – без кордонів».

Політик владної коаліції позитивно оцінює той факт, що як уряд Угорщини, так і опозиція виступають єдиним фронтом у питаннях національної політики.

Депутат Європарламенту від ФІДЕС Дьєрдь Шепфлін, виступаючи на презентації, висловив занепокоєння тим фактом, що оскільки Україна не є членом ЄС і навряд чи набуде членства найближчим часом, новий закон України «Про освіту» не можна розглядати як питання компетенції Європейського Союзу.

Нагадаємо, 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту.

Угорщина через український закон про освіту хоче розслідування від ООН.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сиятро заявив, що уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закону «Про освіту».

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич анонсувала дату переговорів між Україною та Угорщиною щодо закону «Про освіту». При цьому зустріч із міністром освіти Румунії відбудеться вже цієї середи, 27 вересня.

Через протести ряду країн, передусім Угорщини, Україна направила статтю 7 закону про освіту на експертизу до Ради Європи.

Закарпатська облрада звернулася до президента щодо скандального закону про освіту.

15 вересня в розпорядженні «Главкома» опинився повний текст звернення депутатів Закарпатської обласної ради до президента України, в якому вони вказують на порушення прийнятим на початку вересня законом «Про освіту» конституційних прав національних меншин, зокрема, на навчання рідною мовою.

Читайте також статтю: Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: