Олег Тягнибок на З’їзді ВО “Свобода” представив план деокупації Донбасу

16 Вересня 2017

Повна блокада захоплених Росією територій Донбасу і Криму, недопущення надання їм “особливого статусу” та жодних виборів до повної деокупації. Після звільнення від московських окупантів ‒ перепаспортизація населення, перевірка на співпрацю з окупантами, суди над зрадниками і позбавлення громадянства України колаборантів, конфіскація награбованого і захист прав переселенців, які повертаються додому. Це головні тези свободівського плану відновлення територіяльної цілісности України та звільнення від окупації Донбасу і Криму. Його прописано в оновленій партійній Програмі захисту українців, затвердженій під час XXXVIII з’їзду ВО “Свобода” у Києві 16 вересня 2017 року.

“Замість боротьби за визволення української землі влада обрала курс на загравання з московитами ‒ через лицемірний “мирний план Порошенка” і так званий Мінський процес”, ‒ заявив лідер “Свободи” Олег Тягнибок.

Він наголосив, що сепаратні Мінські угоди, на які український народ не давав “гнидам із Банкової і Грушевського” жодного мандату ‒ це не мир і навіть не тактичний хід, аби виграти час: “Це ‒ війна на десятиліття, особливий статус Донбасу, який непідйомним каменем хочуть повісити на шию України і українців”.

“Єдиний шлях для України ‒ вимагати заміни “Нормандського формату” перемовин на “Будапештський” зі США та Великою Британією. Тим паче, що сама Америка відкритим текстом вустами своїх ключових речників заявляє про готовність до такої зміни”, ‒ зазначив лідер націоналістів.

“Москву не вмовляти треба, а вимагати і примушувати з позиції сили! А одночасно з тим ‒ нарощувати власну військову міць і вести жорстку боротьбу з п’ятою колоною всередині країни. І тоді повернення окупованих територій буде. На українських умовах та під українським прапором. Як це зробити ‒ чітко і зрозуміло прописано в актуальній редакції Програми захисту українців”, ‒ зауважив Олег Тягнибок.

Розділ IХ “Програми захисту українців” ВО “Свобода” за назвою “Донбас, Крим і Севастополь. Відновлення територіальної цілісності та подолання наслідків окупації” містить перелік основних кроків, які мусить зробити держава як на шляху до звільнення захоплених Московією територій, так і після їхнього очищення від російських окупантів.

Серед них: повна економічна, енергетична, транспортна блокада окупованих територій Донбасу і Криму з одночасним забезпеченням усіх прав та умов для життя вимушеним переселенцям; розробка військового плану звільнення Криму та Донбасу та негайний початок реалізації його розвідувально-диверсійної, економічної та інформаційної складової; недопущення надання “особливого статусу” окупованим територіям; невизнання жодних виборів, проведених до повної деокупації.

Після отримання контролю над окупованими територіями ВО “Свобода” пропонує:

– Провести повну перепаспортизацію населення (перевірка кожної особи на співпрацю з окупаційним московським режимом; перевірка на лояльність до України та відповідність статусу громадянина України; перевірка на наявність громадянства інших держав).

– Притягнути до кримінальної відповідальності та позбавити громадянства усіх, хто зрадив Українську державу, працював на окупаційну адміністрацію, брав участь у бойових діях проти українських підрозділів та вчиняв інші злочини.

– Розпочати негайні заочні судові процеси щодо всіх виявлених колаборантів та зрадників з одночасним оголошенням цих осіб у міжнародний розшук.

– Провести повну інвентаризацію та перереєстрацію прав власності на всі види майна на окупованих територіях.

– Визнати всі правочини, укладені за період тимчасової окупації, юридично нікчемними.

– Конфіскувати на користь держави все незаконно набуте зрадниками майно.

– Забезпечити на державному рівні правову й процедурну базу для з’ясування майнових суперечок, що виникли внаслідок тимчасової окупації та доведення прав власності на майно і прав користування земельними ділянками тощо.

– Вжити світову практику “позитивної дискримінації” щодо відновлення прав громадян України, що постраждали від тимчасової окупації РФ українських територій.

– Ухвалити і після деокупації розпочати втілювати державну програму поетапної реінтеграції територій, що були під окупацією. Передбачити економічну, транспортну, культурну, інформаційну та освітню реінтеграцію.

– Провести адміністративно-територіальну реформу.

Як наголошують націоналісти, лише після виконання всіх згаданих вище процедур на деокупованих територіях Донбасу та Криму можливе проведення будь-яких виборів.

Прес-служба ВО “Свобода”

Контакти