Луценко: Саакашвілі не можна ні арештувати, ні екстрадувати

Підпис до фото, Юрій Луценко прокоментував подіії довкола Міхеіла Саакашвілі на форумі Ялтинської європейської стратегії (YES)

Генеральний прокурор України Юрій Луценко переконаний, що Міхеіл Саакашвілі не буде ані арештований, ані екстрадований з України після скандального перетину ним кордону з Польщею минулої неділі.

"Я як генеральний прокурор чітко вам кажу: Саакашвілі не буде заарештований у цій справі. Саакашвілі не може бути екстрадований з цієї країни, поки він має посвідку на постійне проживання або інший документ", - заявив Луценко у виступі під час форуму YES у Києві.

Він також порадив грузинському екс-президенту та екс-губернатору Одещини звернутися до суду, якщо він незгоден з рішенням української влади про позбавлення його громадянства.

"Якщо громадянин відчуває, що держава порушила його права, він іде в суд. Пане Саакашвілі!.. Подайте в адміністративний суд і отримайте відповідь", - сказав він.

У липні 2017 року президент Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства, після чого у нього, як він сам стверджує, не лишилося жодного громадянства.

Автор фото, УНІАН

Тиждень тому Саакашвілі після штовханини з прикордонниками разом із кількома десятками прихильників потрапив в Україну через пункт пропуску "Шегині".

Згодом прикордонники вручили йому протокол про незаконний перетин кордону.

У ВМС повідомили, що за фактом тих подій затримали кількох людей. Їм інкримінують групове порушення громадського порядку, зазначили у відомстві.

Водночас у виступі на форумі YES генпрокурор Луценко запевнив, що ті люди, які "переправляли" Саакашвілі через кордон, не будуть заарештовані, а от ті, хто бив українських прикордонників, "мають сидіти 7 років".

"Ті, хто його переправляв через кордон будуть мати проблеми з кримінальною справою, але не будуть арештовані. Ті, хто бив українських прикордонників будуть мати проблеми з кримінальною справою і будуть заарештовані. І мають сидіти 7 років", - наголосив він.

В коментарі для ВВС Україна пан Луценко уточнив, що за фактом побиття прикордонників затримані двоє людей.

"По цих справах ми затримали людей і звертаємося до суду по їхній арешт. Один із них арештований. Інший - отримав можливість застави. Але станом на вчора був ще затриманий" - сказав він.

Мітинг у Києві

Тим часом, сам Міхеіл Саакашвілі заявив, що планує зібрати у Києві мітинг 17 жовтня на підтримку антикорупційних вимог до влади.

"Ми підтримали ініціативу кількох громадських організацій зібрати 17 жовтня в Києві людей", - сказав він в ефірі каналу NewsOne.

За словами Саакашвілі, який зараз перебуває в Івано-Франківську, мітинг збиратиметься на підтримку трьох вимог до української влади.

Серед цих вимог: ухвалення закону про антикорупційні суди; скасування депутатської недоторканості - "не в 2020 році, а зараз"; і ухвалення закону про відкриті партійні списки - "щоб ліквідувати вплив олігархів на політику".

Після того, як Саакашвілі вдалося потрапити на територію країни, він анонсував тур по регіонах України, де збиратиме "вимоги людей".

Раніше Саакашвілі заявляв, що планує приїхати у Київ 19 вересня, але тепер каже, що ані того дня, ані найближчим часом до столиці не приїде.