Після завершення війни Україна нічого не зможе пред’явити Росії. Причина - АТО, а не визначення терміну “війна”, - Кравчук

Треба поставити “крапки над “і”, назвати речі своїми іменами відповідно до Росії, яка веде агресивну війну проти України.

Леонід Кравчук. Фото: РБК.

Після завершення війни Україна нічого не зможе пред’явити Росії. Причина – антитерористична операція, а не визначення терміну “війна”. Про це сказав перший президент Леонід Кравчук на прес-конференції, передають Патріоти України із посиланням на українські ЗМІ.

“У нас є ідеологія захисту? Ми ж не воюємо. Ми в АТО. Вони ведуть проти нас війну, а ми проти них АТО. Це принципове питання. Війна ж закінчиться. Щоб відшкодовувати всі наслідки, нам потрібно буде довести, що це була війна. А вони скажуть: ви ж самі говорили, що ви в АТО. Хлопці і дівчата, що ж ви хочете?” – пояснив він.

“Треба поставити “крапки над “і”, назвати речі своїми іменами відповідно до Росії, яка веде агресивну війну проти України. І немає значення: це війна гібридна чи інформаційна, диверсійна. Це війна із захопленням територій”, – додав Кравчук.

На цю болючу проблему до кінця вересня у Верховну Раду внесуть законопроект про реінтеграцію Донбасу. У новому законі вперше на законодавчому рівні введуть поняття “Росія – агресор”. Також, згідно з новим законом про окуповані території, Україна має право самооборонятися та не несе відповідальності за ситуацію на тимчасово окупованих територіях.

Однак, це не означатиме, що Україна оголошуватиме війну Росії через ситуацію на Донбасі. Про це журналістам заявила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко, коментуючи майбутній закон про реінгтеграцію Донбасу. “Консультації із західними партнерами відбувалися. Основне запитання: ви збираєтеся реінтегрувати? Який статус цих територій, Збройних сил України, хто Україна в цій ситуації?” – сказала вона.

У законі пропишуть статус Росії як агресора, нагадала нардеп. “Визначення Росії як агресора і визначення України, яка самообороняється, дають можливість стверджувати, що ми не оголошуємо Росії війни. І друге – що це не є громадянська війна, про що Росія постійно апелює”, – продовжила Луценко.

“Це дає можливість нам отримувати летальну зброю, вимагати від наших партнерів посилення санкцій, далі співпрацювати зі Світовим банком, Міжнародним валютним фондом, проводити реформи”, – пояснила представник президента.

Також представник глави держави у парламенті Ірина Луценко заявила на брифінгу у Верховній Раді, що Президент Петро Порошенко планує внести в законопроект про реінтеграцію Донбасу пункт про введення на тимчасово окуповані території миротворчої місії.

“Цей законопроект готовий на 99 відсотків. Єдиний момент, який зараз проговорюють, – це включення в законопроект місії миротворців, які можуть бути запропоновані. Про це президент України говоритиме у виступі на Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй, куди він поїде в другій половині вересня. Думаю, після додаткових консультацій із партнерами по нормандському формату такий пункт у договір включать, презентують на розгляд Верховної Ради, проведуть додаткове обговорення в українському парламенті”, – сказала Луценко.

“Обговорюються експертами та спеціалістами три формати: поліцейська місія ОБСЄ, місія Організації Об’єднаних Націй, яка набільш оснащена озброєнням, навчена, має позитивний досвід у багатьох миротворчих операціях. І, можливо, європейська поліцейська або миротворча місія… Це єдиний пункт, не прописаний у цьому законі”, – пояснила Луценко.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...