"Не дати суспільству дізнатися правду": Зі "справи Гонгадзе" зникли свідчення про причетність Кучми і Литвина, - адвокат

Колегія суддів видалила з протоколів заяву екс-генерала МВС Олексія Пукача, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, щодо колишнього президента Леоніда Кучми і екс-спікера Верховної Ради Володимира Литвина.

Олексій Пукач

Про це розповіла адвокат потерпілого громадського діяча Олексія Подольського Тетяна Костіна, передають Патріоти України.

«Дійсно, в протоколах справи ці відомі на весь світ слова Пукача відсутні. Колегія суддів на чолі з Андрієм Мельником вирішила, що цих слів в протоколі не повинно бути. На нашу думку, це безпрецедентне порушення і стало останньою краплею для суддів касаційної інстанції, які прийняли рішення - розсекретити всі протоколи у справі Пукача. Звичайно, ми розуміємо, що це продовжує процес, але для всіх також очевидно - те, що відбувалося в суді першої інстанції, назвати судом не можна. Тому потрібні розсекречення і публічність», - сказала Костіна.

Вона додала, що коли завершиться цей процес - поки незрозуміло.

«Ми порахували, що загальний час судових засідань в Печерському суді становить 165 годин. Процес розсекречування розпочато, до цієї роботи залучені фахівці з різних установ. Потрібно прослухати ці записи і порівняти їх з протоколами засідання, а головне, перевірити - чи дійсно там були секрети, через які суддя Мельник одноосібно вирішив засекретити протоколи. Особисто я з минулого року знайомлюся з матеріалами цієї справи, але поки ніяких секретів там не зустріла. У нашого боку з самого початку виникло питання - чому і на яких підставах було засекречено обвинувальний висновок? Швидше, причиною було не дати суспільству дізнатися правду і залишити замовників безкарними», - сказала Костіна.

Вона додала, що чим більше знайомиться з матеріалами справи, тим більше переконується в правильності своїх припущень.

«Позитивним є те, що процес розсекречення аудіозаписів почався, і, швидше за все, кропітка робота займе ще кілька місяців. Після чого ми будемо перевіряти, досліджувати, порівнювати матеріали справи з протоколами судових засідань, в тому числі і з приводу слів Пукача щодо Кучми і Литвина», - підкреслила Костіна.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...