Чому Трамп помиляється, порівнюючи Україну та Росію. Пояснення Washington Post

26 липня, 2017 середа
15:56

Американська газета пояснила, чому не можна рівняти історію про українську допомогу Клінтон та спроби Росії зламати передвиборчу систему США

Провідне американське видання The Washington Post у рубриці "Перевірка фактів" (Fact Checker) розповіла, чому твердження президента США Дональда Трампа про нібито втручання України у вибори в США не має під собою реальних доказів. Також видання пояснює, чому не можна рівняти історію про втручання Росії в американські вибори та український кейс. Наводимо повний переклад цього матеріалу.

Білий Дім поверхово порівняв історії про Трампа і Росію та Клінтон і Україну

Адвокат президента Трампа Джей Секулов, інтерв'ю для передачі CNN "State of the Union", 16 липня 2017:

"І кампанії включають опозиційне дослідження, і обмін ситуацією, що було оприлюднено Дональдом Трампом-молодшим, і те, що було там описано - подивіться на це та порівняйте це, наприклад, з ситуацією з українцями та DNC (Національним комітетом Демократичної партії) і передвиборчим штабом Клінтон, де дійсно був обмін інформацією".

Брифінг прес-секретаря Білого Дому Сари Хакабі Сандерс, 10 липня 2017 року:

"Чесно кажучи, я вважаю, що варто поглянути на те, як Національний комітет Демократичної партії координував опозиційне дослідження з українським посольством. Це не звинувачення. Це записана дія, яку вони вчинили. Тож якщо ви шукаєте приклад кампанії, скоординованої з іноземною державою чи іноземним джерелом, погляньте не далі аніж на DNC, який справді координував опозиційне дослідження з українським посольством. І ніхто в цій кімнаті, як я знаю, не мав щодо цього жодних проблем".

Спеціальний радний Роберт Мюллер III та його підлеглі досліджують можливу роль, яку передвиборчий штаб тоді ще кандидата Дональда Трампа зіграв у втручанні Росії до виборів у США в 2016 році. Предмет дослідження Мюллера продовжує розширюватись, і зараз включає можливу протидію правосуддю з боку Трампа та бізнес-операції Трампа і його дітей.

Читайте також: Україну затягують у скандал у США, щоб врятувати сина Трампа. Чим це загрожує

Трамп послідовно називав звинувачення про втручання Росії "фальшивкою", "полюванням на відьом" та "фейковими новинами", створеними його опонентами. Його Білий Дім продовжує применшувати звинувачення, а зараз переключається до намагань україно-американського співробітника викрити зв'язки з російським урядом колишнього керівника передвиборчого штабу Трампа Пола Манафорта. У відповідь на запитання про контакти кампанії Трампа з Росією Білий Дім говорить, що реальна історія координування - це між кампанією Клінтон та Україною.

Справді, буквально за кілька годин після публікації цієї колонки президент "твітнув" і закликав до кримінального розслідування: "Спроби України саботувати кампанію Трампа - "тихо працюють, щоб допомогти Клінтон". Тож де розслідування, генпрокурор?"

Попри наявні широкі подібності між двома історіями, наявні ключові відмінності, які роблять порівняння поверховим.

Факти

Давайте коротко освіжимо нашу пам'ять про те, що ми знаємо про втручання Росії до американських виборів.

Влітку 2016 року співробітники Національного комітету Демократичної партії та незалежні експерти з безпеки оголосили, що російські урядові хакери проникли в комп'ютерну мережу DNC. Зламані електронні скриньки співробітників DNC та Демократичної партії були вивішені на WikiLeaks під час кампанії.

Пізніше спецслужби США підтвердили, що російський уряд керував зламом американських політичних організацій, щоб допомогти Трампу перемогти і нашкодити Хілларі Клінтон.

Розвідники зробили висновок, що це була скерована зверху спроба, наказ про яку віддав російський президент Володимир Путін, щоб підірвати віру в американський демократичний процес.

Тепер ми також знаємо, що під час кампанії син Трампа, його зять та Манафорт зустрічалися з російським юристом, який має зв'язки з Кремлем, очікуючи що юрист надасть викривальну інформацію щодо Клінтон, що було частиною спроб російського уряду допомогти Трампу і нашкодити Клінтон.

Українська історія

Ось що ми знаємо про українську історію.

У січні Politico виявило, що українські посадовці допомагали дослідити зв'язки між Манафортом та Росією. А особливо роль Манафорта у зміцненні колишнього українського президента Віктора Януковича, який мав зв'язки з Москвою.

Україно-американський співробітник демократів Александра Чалупа почала пошук зв'язків Манафорта з Януковичем як частину своєї добровільної роботи в 2014 році, повідомило Politico.

Чалупа була найнята як консультант в DNC під час кампанії 2016 року, щоб допомогти мобілізувати етнічні спільноти, включно з україно-американцями. Вона звільнилася з DNC в липні 2016 року, говорять в DNC.

Вона продовжила своє дослідження щодо Манафорта самостійно, і вона говорила, що інколи ділилася своїми знахідками зі співробітниками DNC та передвиборчого штабу Клінтон, повідомляє Politico. Колишні посадовці передвиборчого штабу Клінтон розповіли, що вони ніколи не отримували інформацію від Чалупи.

Точна роль посадовців посольства неясна. Чалупа сказала Politico, що посадовці в українському посольстві допомогли з наданням консультацій щодо її питань, і що посольство також працювало з репортерами, які досліджували Трампа, Манафорта та Росію.

Високопосадовець посольства заперечив співпрацю з репортерами або з Чалупою щодо питань, пов'язаних з Трампом чи Манафортом, але колишній референт посольства сказав, що його проінструктували допомогти Чалупі з її дослідженням.

Посадовці DNC заперечують, що вони координували опозиційне дослідження з Чалупою. Чалупа не була дослідницею в DNC, і DNC не задіяло її знахідки щодо Манафорта, повідомило Politico.

Посадовці DNC розповіли Politico, що Демократична партія шукала зв'язки Трампа з Росією задовго до того, як Чалупа повідомила про них.

Чалупа заперечила формулювання у статті Politico в дописі на Facebook. "Під час американських виборів 2016 року я була тимчасовим консультантом в DNC щодо програм етнічного залучення", - сказала Чалупа в своїй довгій заяві для CNN. "Я не була опозиційним дослідником в DNC, і DNC ніколи не просили мене піти в українське посольство збирати інформацію".

Що справді закінчилось шкодою для кампанії Трампа, так це інформація, оприлюднена через антикорупційне розслідування українського урядового агентства, яке оприлюднило бухгалтерську книгу. В ній були зазначені $12,7 млн виплат готівкою від партії Януковича, виділених для Манафорта.

Сергій Лещенко, народний депутат та колишній журналіст, який проводив антиукорупційні розслідування, опублікував цю бухгалтерську книгу та критикував Манафорта. Врешті решт, повідомлення про ці виплати призвели до відставки Манафорта з посади керівника передвиборчого штабу Трампа.

Ключові відмінності

У широкому сенсі історії видаються подібними: Росія хотіла допомогти Трампу, і як мінімум деякі українські посадовці прагнули допомогти з розслідуванням, яке могло допомогти Клінтон. (Український уряд наполягає, що був нейтральним під час виборів).

Але коли заглибитись у деталі, порівняння розвалюється. Звичайно, одна з фундаментальних відмінностей це та, що Україна вважається союзником США, а Росія вважається супротивником.

Ключова відмінність полягає в тому, що у випадку з Росією співробітники американських спецслужб виявили скеровані зверху та ініційовані Путіним зусилля протизаконно зламати та оприлюднити інформацію у навмисній спробі втрутитися в американські вибори та підірвати демократичну систему.

В українському випадку немає доказів скерованої зверху спроби. Чалупа могла працювати з якимись посадовцями посольства, але немає доказів, що DNC використав зібрану нею інформацію, або що українці координували опозиційне дослідження з DNC.

Далі способи, у які була здобута шкідлива інформація, відрізняються. Американські спецслужби виявили, що Путін віддавав наказ російським хакерам, які вдерлися до американських політичних організацій. Натомість Чалупа досліджувала Манафорта самостійно та без вказівок від DNC. Бухгалтерські записи були публічними документами, які були оприлюднені як частина антикорупційного розслідування українським урядом, їх не було здобуто незаконно.

Адвокат Трампа Секулов говорить, що передвиборчий штаб Клінтон та українці ділилися інформацією, але підтверджень цьому немає. Колишній управлінець з передвиборчого штабу Клінтон Робі Мук розповів CNN, що іноземні агенти не зверталися до штабу щодо опозиційних досліджень.

Немає доказів, що передвиборчий штаб Клінтон мав контакти з українським урядом. Тим не менш, ми маємо задокументовані докази, що син Трампа, його зять та колишній керівник передвиборчого штабу зустрічалися з російським юристом, щоб спробувати отримати опозиційне дослідження, яке, як їм було сказано, надійшло від російського уряду.

"Білий Дім просував цей наратив, щоб відвернути увагу від бажання передвиборчого штабу Трампа працювати з ворожим іноземним урядом аби втрутитися в наші вибори. Ніхто на це не купиться", - сказала речниця DNC Едріенн Уотсон.

Білий Дім не надав пояснень цих порівнянь у відповідь на наш запит.

Висновок

Роль передвиборчого штабу Трампа у російському втручанні в американські вибори все ще розслідується. Ми не маємо всіх деталей щодо українських зв'язків Чалупи та DNC. Що ми знаємо на даний час, так це те, що дві ситуації мають ключові відмінності, і відповідно це поверхове порівняння.

Ми зараз не будемо оцінювати це порівняння, тому що не вистачає занадто багатьох деталей, але ми оновлюватимемо даний матеріал, якщо з'явиться нова інформація.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:14
ракета Х-59
РФ вранці атакувала Черкащину: пошкоджено критичну інфраструктуру
08:08
Білий дім
Деякі човники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
Більше новин