Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

НАБУ заявило про викриття злочинної «бурштинової схеми» за участі депутатів Ради

Watch on YouTube

Національне антикорупційне бюро разом з Антикорупційною прокуратурою та ФБР викрили депутата від Блоку Петра Порошенка Борислава Розенблата та депутата від Народного фронту Максима Полякова, а також їхніх помічників на отриманні хабарів за внесення змін до законопроектів про видобуток бурштину.

Національне антикорупційне бюро разом з Антикорупційною прокуратурою та ФБР викрили депутата від «Блоку Петра Порошенка» Борислава Розенблата та депутата від «Народного фронту» Максима Полякова, а також їхніх помічників на отриманні хабарів за внесення змін до законопроектів про видобуток бурштину.

Про це на брифінгу повідомили голови Національного антикорупційного бюро Артем Ситник і голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

«Два народних депутати з метою отримання неправомірної вигоди від представника компанії-нерезидента, яка зацікавлена у видобутку бурштину в Україні, скористались правом законодавчої ініціативи, з метою «протягти» через парламент низку змін до законопроектів, які мають покращити умови господарювання для підприємства-замовника для видобутку бурштину та його реалізації», — сказав Холодницький.

Також парламентарії запропонували сприяти шляхом впливу на Державне лісове агентство, ДП «Укрбурштин» та інші на прийняття ними рішень в інтересах підприємства.

За отримання неправомірної вигоди, депутати внесли в законопроект деякі правки і отримали 15 тисяч доларів.

«Зокрема, це були правки щодо зменшення рентної плати за видобуток бурштину з 25-ти до 5%, звільнення від оподаткування до 2020-го року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину, також деякі зміни були щодо оплати праці», — зазначив Холодницький.

Також у цьому епізоді фігурують помічник народного депутата від «Радикальної партії» та юрист громадської організації «Системні рішення».

За ще одним епізодом розслідування, Розенблат уже сам вирішив взяти участь у видобутку та експорті бурштину, у зв’язку з чим особисто звернувся до представника фірми-нерезидента з проханням організації спільного бізнес-проекту.

«Бурштин, за схемою, мав вивозитися за заниженою ціною, а частина прибутку мала переходити на рахунки компанії, яка розташована в США. І за наполяганням Розенблата, співвласником якої стала його сестра», — додав Холодницький.

Загальна сума хабара у цій справі — 300 тисяч доларів, частина яких була передана охоронцям депутата.

Станом на зараз затримано 6 осіб, серед яких охоронці Розенблата, а також громадські діячі, які займалися антикорупційною діяльністю.

У НАБУ зазначили, що це перша операція, проведена за участі офіцерів під прикриттям, тобто агентурної операції. Вона проведена спільно з ФБР.

Наразі подання на зняття недоторканості з Розенблата та Полякова направлені Генеральному прокурору.

Нагадаємо, 19 червня детективи Національного антикорупційного бюро України за підозрою в отриманні хабара затримали охоронця народного депутата з фракції «Блоку Петра Порошенка» Борислава Розенблата.

Також повідомлялося, що у помічників Розенблата провели обшуки.

Сам Розенблат це назвав помстою через його діяльністю щодо легалізації бурштину. Він також зазначив, що його охоронця затримали представники НАБУ та не відпускають.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram