Передплата 2024 ВЗ

Нардеп Олег Березюк оголосив голодування

У такий відчайдушний спосіб протестує проти сміттєвої блокади.

Сміттєвий колапс у Львові дедалі більше дрейфує у бік великої політики. 19 червня, на знак протесту проти сміттєвої блокади Львова оголосив голодування лідер фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк. Про це нардеп повідомив на засіданні погоджувальної ради парламенту. «Протестуючи проти знущання з людей, приниження, брехні, — заявив Березюк. — Протестуючи проти знущання з міста, яке є символом свободи. Підтримуючи львів’ян, які терплячі і толерантні до влади, тому що вірять у державу і хочуть її бачити, а ця держава в особі центральної влади з них знущається цинічно. Вимагаючи припинення цього знущання і припинення брехні. Я, як людина, лікар і народний депутат України, прийняв екстраординарне для себе рішення. Ніколи не думав, що буду приймати його у ХХІ столітті. Оголошую голодування». Березюк оголосив, що буде проводити голодування на ґанку Адміністрації президента. Буде там ночувати, вживатиме лише воду...

Це справді екстраординарне рішення нардепа вчергове привернуло увагу України до львівського екологічного лиха. Про катастрофу волає і банер, вивішений на Ратуші міста Лева: «Порошенко, Гройсман, припиніть сміттєву блокаду Львова!». Самі ж львів’яни розділилися на два табори — «за» і «проти» Садового. Перші розуміють, що проблема сміття — загальноукраїнська, і вирішиться вона лише тоді, коли в Україні почнуть будувати сміттєпереробні заводи. Грибовицька трагедія сталася у Львові, але могла статися у будь-якому місті України, бо кожне місто має передумови для цього. Опоненти з іншого табору звинувачують у всіх бідах саме міського голову Львова. Перекривають вулиці сміттєвими купами, влаштовують акції протесту. В соцмережах з’явилися заклики... зносити пакети з відходами на площу Ринок, до входу у Львівську міську раду.

У політичних колах визріли дві версії щодо підґрунтя «сміттєвої Санта-Барбари». Перша — уся ця катавасія матиме кульмінацію на фестивалі «Альфа Джаз Фест», який розпочнеться у Львові цієї п’ятниці, 23 червня. До цього дня на площі Ринок, де розташується головна сцена фестивалю, виросте величезна смердюча купа відходів — аби ще більше скомпрометувати мера Садового в очах усієї України й світу. Інша версія — діаметрально протилежна і, чесно кажучи, надто конспірологічна. Мовляв, це сам Андрій Садовий інспірує сміттєвий скандал — аби скомпрометувати центральну владу, показати, як вона знущається з прогресивного європейського Львова, а Садового, який є потужним конкурентом Порошенка на майбутніх виборах президента, хоче «втопити» у смітті.

Тим часом Львів повторно попросив про статус зони екологічного лиха. У Ратуші відбулось позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. За останні декілька днів критична ситуація у місті з вивезенням та утилізацією відходів ще погіршилася. Станом на понеділок у місті накопичено понад 8,5 тисячі тонн сміття. Для його вивезення необхідно 850 спеціалізованих машин. Вивозити відходи немає куди — усі полігони області й України заблоковані... Комісія прийняла рішення: у порядку, встановленому Законом «Про зону надзвичайної екологічної ситуації», повторно звернутись до голови ЛОДА, секретаря РНБО, уряду, голови ВРУ, президента і окремо скерувати листи депутатам ВРУ та керівникам дипломатичних установ і міжнародних організацій (на попередні листи-звернення жодної відповіді місто не отримало). Якщо ці повторні звернення також проігнорують, мерія звертатиметься у правоохоронні органи щодо бездіяльності відповідних посадових осіб.

«Працюю міським головою одинадцять років. За цей час було багато нештатних ситуацій в Україні і, зокрема, по Львову, — заявив на засіданні комісії міський голова Львова Андрій Садовий. — Були буревії, повені в області, пожежі: Ожидів і нафтобаза. Завжди реакція (центральної влади. — Авт.) була моментальна. Дивує нинішній стан ситуації, коли комісія з надзвичайних ситуа­цій офіційно звертається до уряду, обласної адміністрації, РНБО. Коли інформуємо голову ВР, президента про надзвичайну ситуацію… Ми не маємо права її вводити, тільки держава має право на цю дію! А ми отримуємо нуль офіційної реакції. Таке враження, що міста Львова не існує. Йдуть звинувачення, хамські висловлювання, але офіційної реакції, яка мала би бути, немає. Натомість правоохоронні органи далі вилучають документацію, викликають на допити членів комісії ТЕБ та НС. Це що, залякування? Такого в історії незалежної держави ще не було. Коли біда, коли фізично нема куди вивозити відходи! Коли блокують наші машини, які офіційно вивозять відходи, документи всі є. Реакції нуль...».

Із настанням спеки невивезені контейнерні майданчики все більше загрожують здоров’ю львів’ян. Начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб заявив, що в місті надзвичайно високий ризик спалахів кишкових інфекцій. «Ризик нанесення шкоди здоров’ю мешканців таким високим, як сьогодні, ще не був, — наголосив головний медик Львова. — Якщо не забезпечимо регулярне вивезення сміття, нас можуть чекати дуже неприємні наслідки, пов’язані зі здоров’ям населення міста...».

Директор департаменту економічної політики ЛМР Ірина Кулинич розповіла, що у понеділок зранку під час традиційної скайп-наради з головою Львівської ОДА його було поінформовано про критичний стан вивезення ТВП у Львові. «На питання до міста Львова, скільки потрібно машин, яка ситуація з наповненням чи перенаповненням сміття на майданчиках, я озвучила всі цифри, — каже Ірина Кулинич. — Це близько 9 тис. тонн перенакопичення, плюс нам потрібно близько 800 машин. Озвучила також, що о 9.15 у нас проводитиметься комісія ТЕБ і НС. Відповідь була: «Засідайте, засідайте». І жодної іншої реакції».

На цьому тлі відвертим знущанням пролунала заява прем’­єр-­міністра Володимира Гройс­мана на селекторній нараді з підготовки до зими: «Хочу попросити всю країну: шановні колеги, міські та сільські голови, голови ОДА, якщо до вас випадково звернеться голова міста Львова Андрій Садовий по допомогу з вивезенням сміття з міста, я вас дуже прошу, якщо ви можете це зробити, допоможіть».

Реакція Андрія Садового не забарилася. «Чи є межа цинізму пана прем’єр-міністра? — написав у своєму «Фейсбуці». — Володимир Гройсман просить всіх допомогти Львову в ліквідації екологічної кризи, якщо я «раптом» звернусь. Нагадую пану президенту та пану прем’єр-міністру, що у них у шухлядах лежать вже П’ЯТЬ (!) звернень міської комісії з надзвичайних ситуацій з проханням про допомогу місту (або, як мінімум, припинити блокаду), які відверто ігноруються...».

Схожі новини