Березюк: "Люди страждають, і я страждатиму"

Березюк

Автор фото, UNAIN

Підпис до фото, Лідер фракції "Самопоміч" каже, що своїм голодуванням хоче спонукати державу "бути хоч трохи чеснішою"

Керівник фракції "Самопоміч" Олег Березюк каже, що термін його голодування залежатиме від президента і прем'єра.

"Якщо вони цінують життя людей і хочуть припинити знущання над ними, (...) вони вчинять дії згідно з чинним законодавством. І я одразу припиняю голодування",- сказав він в коментарі BBC Україна.

При цьому пан Березюк наголосив, що готовий голодувати кілька тижнів, якщо його вимоги ігноруватимуть. У понеділок депутат прийшов з цими намірами до будівлі адміністрації президента.

До такого кроку він вирішив вдатися через ситуацію з вивезенням сміття зі Львова - "протестуючи проти знущання над містом, яке є символом свободи".

Він переконаний, що рішення цієї проблеми "лежить у площині центральної влади".

"Люди страждають, і я страждатиму. Можливо, тим спонукатиму державу бути хоч трохи чеснішою", - сказав лідер "Самопомочі".

Раніше мер Львова Андрій Садовий заявив, що з міста немає куди вивезти 8,5 тисяч тонн сміття.

А міська комісія минулого тижня звернулася до уряду, аби оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Рішення голодувати

Про рішення голодувати Олег Березюк оголосив у понеділок на погоджувальній нараді, після чого залишив захід.

"Ніколи не думав, що це рішення я буду приймати у ХХІ столітті тут. Я оголошую голодування, підтримуючи львів'ян і протестуючи проти свавілля центральної влади в Україні", - заявив він.

"Це рішення дуже сильної людини", - прокоментував в ефірі "112 Україна" Андрій Садовий.

За його словами, "сміттєву блокаду" Львова організували люди "із будівлі, на сходах якої він (Олег Березюк. - Ред.) перебуває".

"Є чітка команда по державній вертикалі - заблокувати, завалити сміттям. Отакі реалії", - додав мер.

На запитання, чому за 11 років перебування на посаді міського голови він так і не збудував сміттєпереробний завод, пан Садовий відповів, що було неможливо залучити інвесторів, оскільки тарифи на переробку сміття в Україні економічно невигідні.

Кабмін заперечує звинувачення львівської влади у нібито перешкоджанні вивезення сміття з міста.

Полігон

Автор фото, UNIAN

Підпис до фото, Минулого року під час пожежі на звалищі, куди звозили відходи зі Львова, загинули троє рятувальників та еколог

"Будь ласка, не шукай крайніх, а візьми і зроби, і продемонструй, як це треба робити для всієї країни", - заявив на засіданні уряду 14 червня прем'єр Володимир Гройсман.

За його словами, Андрій Садовий має самостійно організувати вивезення сміття з міста, оскільки уряд уже зробив все необхідне для цього.

Наприкінці травня минулого року на звалищі у Грибовичах, куди звозили відходи зі Львова, сталась велика пожежа. Тоді загинули троє рятувальників та еколог.

Після пожежі Львів припинив вивозити сміття до Грибовичів. Андрій Садовий неодноразово звертався за допомогою до керівників інших регіонів країни, однак більшість з них не мають можливості приймати додаткові обсяги сміття через технічний стан полігонів.

Тоді ж повідомляли, що львівська влада мала підписати угоду з французькою компанією Egis про виготовлення проекту "сучасного сміттєпереробного комплексу".

За інформацією міськради Львова, щодня місто продукує 650-700 тонн сміття.