"Я хочу вільно любити" - Марш рівності у Києві

"Я хочу вільно любити" - Марш рівності у Києві

"…Я хочу вільно любити. Не те, щоб показувати всім підряд, що я з хлопцем, ми цілуємось. Я хочу пройтись по набережній, і не боятися, що мене вдарять", - розповів ВВС Україна один з учасників Маршу рівності, який пройшов у Києві 18 червня.

Марш став завершальною частиною заходів фестивалю "Київ-Прайд", який тиждень тривав у Києві.

Всього у події взяли участь понад 2 тисячі людей. Охороняли марш 5 тисяч правоохоронців з кіньми і собаками.

Рівних прав та можливостей для кожної і кожного - такі вимоги виголосили організатори у політичній декларації Київпрайду. Марш рівності вони назвали майданчиком для обговорення, як зробити українське суспільство більш відкритим.

Під час ходи учасники вигукували різні гасла: "Слава Україні - Героям Слава! Слава Нації - Смерть ворогам", "Кохання понад усе", співали гімн, тримали плакати "Дивись на світ ширше", "Країна для всіх", "ЛГБТ в першу чергу людина".

Поблизу місць прайду поліцейські встановили перекриття, рамки металошукачів. В кількох молодих людей під час перевірки правоохоронці знайшли балаклави та газові балончики.

На вулиці Володимирській поблизу парку Шевченка зібралися представники "Правого сектора", які намагалися завадити акції. Вони заявили, що виступають проти нав’язування українцям нетрадиційних цінностей. Кілька людей хотіли прорвати кордони поліції. Але їм цього не вдалося.

Марш мав пройти за маршрутом від університету імені Шевченка вулицею ‎Володимирською до площі Льва Толстого. Учасники Маршу змінили маршрут і пройшли по вулиці Терещенківській, аби уникнути сутичок.

Марш рівності перебував під пильною увагою європейської спільноти. Зокрема в ООН висловили сподівання, що подія відбудеться без атак на учасників. Представники цієї організації також взяли участь у прайді.