Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: рішення про блокування російських сайтів переглянуть після припинення агресії Росії проти України


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що рішення про блокування низки російських інтернет-ресурсів переглянути після припинення російської агресії проти України.

«Одразу після припинення російської агресії проти України, коли останній російський солдат покине територію України, ми будемо готові до перегляду цього рішення», – сказав він.

«Три роки Україна живе в умовах війни. Важливою для росіян частиною цієї війни є гібридна війна, яку проводять інформаційні війська Росії. Величезні бюджети викидаються для дестабілізації в Україні та Європі», – додав Порошенко, перебуваючи у Страсбурзі, де остаточно затвердили безвізовий режим з ЄС для України.

Президент України Петро Порошенко 15 травня підписав указ про запровадження оновлених санкцій щодо фізичних і юридичних осіб із Росії у зв’язку з агресією Росії проти України і підтримки нею сепаратизму на українських територіях. До розширеного порівняно з попередніми переліку підсанкційних (нині в ньому понад 450 компаній і понад 1200 осіб) потрапили, зокрема, деякі російські інтернет-сервіси і соціальні мережі, такі, як «Яндекс», «Мейл.ру», «ВКонтакте» чи «Однокласники».

Це рішення викликало суперечливу реакцію. Зокрема, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що слід скасувати заборону, а також вжити заходів щодо захисту свободи слова і інформації в Україні. Натомість у НАТО погодилися з позицією Києва, що блокування російських інтернет-ресурсів в Україні є питанням безпеки, а не свободи слова.

Після російської анексії Криму навесні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, Москва ці звинувачення відкидає і заявляє, що на непідконтрольних Києву територіях можуть бути хіба що російські «добровольці». Через роль Росії у подіях на Донбасі, а також через анексію Криму, Захід застосував щодо Москви кілька пакетів санкцій.

За останніми даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей, поранені понад 22 тисячі серед українських військових, цивільних осіб та сепаратистів.

XS
SM
MD
LG