MENU

Бюджет виконано за рахунок "друкарського станку" - Пинзеник

2259 0

Державний бюджет минулого року за доходами майже виконано, пише у "Фейсбуці" екс-міністр фінансів, народний депутат Віктор Пинзеник.

До загального фонду надійшло 574,7 млрд. грн., що всього на мільярд менше запланованого законом. Та і то з урахуванням передноворічної бюджетної сверблячки по перегляду бюджету (звичайно ж, у бік збільшення як видатків, так і доходів).

Читайте також: Економіст розповів, чому вважає абсурдним держбюджет 2017-го року

Важливо з'ясувати, що забезпечило такий результат, якого не очікувалося протягом року. Причина проста - інфляція. Минулого року прогнозувалося зростання споживчих цін 12% (грудень до грудня), по факту воно склало 12,4%, майже на прогнозованому рівні. Але в останні місяці інфляція значно прискорилася з 7,9% у вересні (за підсумками 12 попередніх місяців) до 12,4% у грудні.

Та не споживчі ціни забезпечили отримані доходи. Зростання цін у промисловості закладалося на рівні 10,4%, по факту воно виявилося у три рази вищим - 35,7%. Причому це зростання прискорилося з 16,4% у вересні до 35,7% у грудні.

Не вищі темпи росту економіки чи закриття лазівок в оподаткуванні, а зростання цін зумовило отримання запланованого розміру доходів.

Читайте також: Улюблені бюджетні граблі влади


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини