170105 M16 0Початок 2017 року приніс в Україну звістку про можливу інтенсифікацію військово-технічного співробітництва між Україною та США. Попри очікування розвитку спільних високотехнологічних проектів, що мали б швидко підняти обороноздатність України на новий якісний рівень, мова поки що йде про виробництво в Україні американської стрілецької зброї. Незважаючи на загальний позитив звістки про перенесення в Україну американських технологій, запитань тут є більше ніж відповідей.

 

 

3 січня 2017 року в Українському Кризовому медіа-центрі відбулася прес-конференція, на якій заступник генерального директора з авіабудування та виробництва ДК «Укроборонпром» Володимир Коробов, засновник компанії Aeroscraft (США) Ігор Пастернак та очільник ДП «Укроборонсервіс» Сергій Микитюк оголосили про заплановане спільне з американськими партнерами виробництво за ліцензією в Україні оновленої американської штурмової гвинтівки М16, яка відповідно до презентації має назву М4 WAC47.

 

Новина по темі: «УКРОБОРОНПРОМ» ВИРОБЛЯТИМЕ НАТІВСЬКУ ГВИНТІВКУ M16

 

170105 02 M16

3 січня 2017 року відбулася прес-конференція, на якій заступник генерального директора з авіабудування та виробництва ДК «Укроборонпром» Володимир Коробов, засновник компанії «Aeroscraft» (США) Ігор Пастернак та очільник ДП «Укроборонсервіс» Сергій Микитюк оголосили про заплановане спільне з американськими партнерами виробництво за ліцензією в Україні оновленої американської штурмової гвинтівки М16 / Фото: В.Заблоцький

 

170105 05 M16

Засновник та власник компанії «Aeroscraft» (США) Ігор Пастернак відзначив швидкість отримання ліцензії на виробництво гвинтівки М16 - за 3 тижні до завершення 2016 року, тоді як її чекали не раніше березня 2017 року. За його словами, це означає розуміння урядом США важливості питання / Фото: В.Заблоцький

 

Безперечно, сам факт передачі в Україну технології виробництва гвинтівки, яка стоїть на озброєнні 40 країн світу є позитивним сигналом. Цей проект дійсно може надати можливість отримати західні технології, створити передумови для розбудови сучасного оборонного виробництва за стандартами НАТО в сфері стрілецького озброєння, а також, у випадку його успішної реалізації, створити передумови для розвитку ВТС з іншими країнами у питанні трансферу технологій в Україну.

 

170105 03 M16

За словами директора ДП «Укроборонсервіс» Сергія Микитюка, виробництво М16, яка стоїть на озброєнні 40 країн світу, буде здійснюватися на очолюваному ним підприємстві / Фото: В.Заблоцький

 

Актуальна публікація: НЕОБЪЯВЛЕННАЯ ВОЙНА ПУТИНА: РОССИЙСКИЕ АРТИЛЛЕРИЙСКИЕ УДАРЫ ПО ТЕРРИТОРИИ УКРАИНЫ ЛЕТОМ 2014 ГОДА

 

Ложка меду…

 

Безумовно, гвинтівка М16 є повноцінною бойовою зброєю, яка має цілий ряд істотних переваг. У порівнянні з головним противником М16 на світовій арені - автоматом Калашникова (АК), вона має велику точність і кучність стрільби одиночними пострілами, більш комфортна і зручна у користуванні.

 

Одним з головних достоїнств М16, є її модульна конструкція. Гвинтівка фактично складається з двох великих модулів – «верхнього» (верхня частина ствольної коробки, ствол, газовідвідний механізм, цівка, прицільні пристрої, затворна група) і «нижнього» (нижня частина ствольної коробки, ударно-спусковий механізм, буфер з поворотною пружиною, пістолетна рукоятка, приклад). Завдяки такій конструкції існує можливість дуже швидкої заміни ствола довжиною від 250 до 610 мм та різних калібрів, зокрема, .22LR, 7.62x39мм, 9x19мм, 10мм Auto, .50AE і багатьох інших, не рахуючи рідного 5.56 х45мм.

 

M4 PEO Soldier

Автоматичний карабін М4, створений в США на основі гвинтівки М16А2 спочатку для озброєння екіпажів бойових машин і розрахунків озброєння та військової техніки / Фото: Wikipedia

 

Крім того, до цих пір в російськомовних джерелах можна зустріти казки про те, що гвинтівку М16 потрібно чистити дуже часто, мало не кожні 300 пострілів. Але це не так. По-перше, чистити потрібно будь-яку зброю і завжди. По-друге, в реальних умовах експлуатації гвинтівки типу Ar-15/M16 здатні взагалі без чистки зробити щонайменше 1500-2000 пострілів (50-60 магазинів), зберігаючи працездатність до кінця стрільб.

 

Colt M4 MWS Carbine Iraq

Командування спеціальних операцій США прийняло карабін М4 в якості єдиного для всіх американських сил спеціальних операцій. В даний час на нього переходить і вся Армія США / Фото: Wikipedia

 

Також неповне розбирання гвинтівки М16 в польових умовах не є складнішим за автомат Калашникова, а де в чому ще й зручніше, оскільки гвинтівка розбирається на меншу кількість компонентів.

 

Показовим, що гвинтівка загалом непогана, є і той факт, що крім ЗС США, М16 армійського зразку використовуються в поліції США, а також широко постачаються на експорт. Їх широко використовують в елітних підрозділах інших країн таких, як британський SAS чи австралійські рейнджери. Значна кількість М16 знаходиться на озброєнні в Ізраїлі. Також свого часу гвинтівки М16 за ліцензією збирались на Філіппінах, в Південній Кореї та Канаді.

 

М4 3

Є великий перелік комплектуючих, які можуть суттєво розширяти спектр завдань, які можуть виконуватись за допомогою карабіну М4. Є надія, що в Україні не обмежиться випуском та використанням лише базової версії / Фото: Defense Technical Information Center

 

Якщо говорити про недоліки американської гвинтівки то тут в першу чергу слід зазначити її певну «вибагливість», оскільки М16 вимагає набагато більш ретельного догляду, більш якісних боєприпасів ніж той самий АК. Крім того, за надійністю в умовах експлуатації в складних умовах (забруднення, запилення) АК також перевершував М16.

 

Актуальна публікація: ВИКЛИКИ ТА РИЗИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ: ПІДСУМКИ 2016 РОКУ – АНАЛІТИКА ЦДАКР

 

… у бочці дьогтю

 

Однак, на цьому всі позитиви від «українізації» М16 закінчуються. Початок виробництва в Україні іноземної гвинтівки, потребує для початку отримання відповідей на низку ключових запитань, які важливі як для українських військових та експертного середовища, так і для громадськості.

 

По-перше, створення або принаймні банальне збирання (на початковому етапі) вітчизняною оборонною промисловістю сучасних зразків озброєння та військової техніки повинне бути обґрунтованим. Виробники, організовуючи виробництво, мають бути впевнені, що їх робота не буде даремною і створений продукт дійсно буде купуватися спочатку вітчизняними, а в перспективі – й іноземними споживачами. Тому, у випадку з виробництвом в Україні гвинтівки М16 виникають цілком зрозумілі запитання: «А чи потрібна взагалі в середньостроковій перспективі українським силовим структурам оновлена американська штурмова гвинтівка М16? Чи готові оборонне чи будь-яке інше силове відомство переробити всю наявну документацію, що стосується стрілецької справи, підготовки особового складу тощо, під новий зразок озброєння? І, загалом, чи є плани у силових структур України, міняти АК на М16/М4?».

 

По-друге, розгортання виробництва стрілецької зброї в Україні, будь-то на власних потужностях, чи на новозбудованих підприємствах, потребує значних капіталовкладень. Хто, у випадку співпраці «Укроборонпрому» та «Укроборонсервісу» з компанією Aeroscraft, буде вкладати кошти в організацію випуску в Україні оновленої американської штурмової гвинтівки М4 WAC47? Кожна з цих компаній, в першу чергу, зорієнтована на отримання прибутку. А де ж йому взятися, коли поки що жодне з силових відомств не висловило зацікавленості у придбанні цих гвинтівок для власних потреб?

 

Z 15 762х39 ZH 1

Гвинтівка Z-15 7,62х39 ZH 1 від української приватної компанія «Зброяр» (також випускає гвинтівки Z-008, Z-10) побудовано на платформі AR-10/15 , яка в 1960-ті роки була прийнята на озброєння армії США під найменуванням M16… / Фото: Компанія «Зброяр»

 

По-третє, на сьогодні в Україні є низка власних виробників, які вже випускають на стрілецьку зброю, не гіршу за М16. Зокрема, приватна компанія «Зброяр» випускає гвинтівки Z-008, Z-10 та Z-15, які засновані на цивільній платформі AR-10/15 (доречі, AR-15 в 1960-ті роки була прийнята на озброєння армії США під найменуванням M16).

 

ПАТ «Завод «Маяк» (входить до складу «Укроборонпрому»), проводить модернізацію радянського стрілецького озброєння, а ДП «Науково-виробниче об'єднання «Форт» пропонує широку низку гвинтівок на основі ізраїльських Tavor Assault Rifle.

 

Штурмовая винтовка Форт 228

Штурмовая винтовка Форт 229

ДП «Науково-виробниче об'єднання «Форт» виробляє широкий модельний ряд гвинтівок на основі ізраїльських Tavor Assault Rifle. Штурмові гвинтівки «Форт-228» (зверху) та «Форт-229» (знизу) / Фото: ДП «НВО «Форт»

 

ТОВ «ІнтерПроІнвест», на потужностях ДП «Красилівський агрегатний завод» (входить до складу «Укроборонпрому»), серійно випускає автомат «Малюк» (скомпонований за схемою буллпап на основі АК), який вже пройшов державні випробування і буде серійно постачатися в інтересах українських силовиків.

 

Новина по темі: У КРАСИЛОВІ РОЗПОЧАЛИСЯ ФІНАЛЬНІ ВИПРОБУВАННЯ АВТОМАТА «МАЛЮК»

 

На фоні цього виникає ще одне цілком логічне запитання: а навіщо в Україні започатковувати виробництво нової зброї, коли є власні виробники, які за багато років своєї роботи вже мають суттєві досягнення і здатні в тій чи іншій мірі задовольнити потреби вітчизняних силовиків? Можливо, доцільніше було б посилити співробітництво в інтересах створення передових зразків ОВТ саме з ними?

 

По-четверте, ніхто в Україні не проти трансферу іноземних технологій в середину країни. Однак це повинні бути ті технології, які дійсно дозволять підвищити боєздатність українських силових структур й отримані від компаній, які безпосередньо пов’язані з виробництвом стрілецького озброєння. Чому «Укроборонпром» організовує співпрацю з американською компанією Aeroscraft, яка насправді навіть дотично не пов’язана з виробництвом стрілецької зброї, а спеціалізується на розробці аеростатів, дирижаблів і відповідного обладнання до них? Така ситуація, на перший погляд, виглядає більш ніж дивною, проте в умовах недовіри, яка притаманна сучасному українському суспільству, може сміливо претендувати на статус «заплутаної корупційної схеми». Хто ж насправді з боку американської сторони є партнером «Укроборонпрому» з виробництва гвинтівки М-16/М4 в Україні?

 

Автомат «Малюк» розробки української компанії «ІнтерПроІнвест», серійне виробництво якого налагоджено на потужностях ДП «Красилівський агрегатний завод» зі складу ДК «Укроборонпром», вже пройшов підконтрольну експлуатацію у війську (в т.ч. і в зоні АТО), успішно пройшов державні випробування та готовий підвищити можливості українського війська / Фото: Defense Express

 

Так, дійсно, сьогодні Україна потребує сучасні технології, розвитку плідного військово-технічного співробітництва з іноземними країнами та окремими компаніями, а також розбудови ефективного обороно-промислового комплексу, однак в умовах російської агресії та браку достатніх коштів кожне рішення в цих сферах має бути виваженим, обдуманим, обґрунтованим і викликати не подив та розчарування, а гордість та надію на краще майбутнє.

 

На фоні гучних заяв про те, що робиться все можливе в напрямку розвитку співробітництва українських виробників ОВТ зі своїми західними партнерами, на виході отримується не зовсім те, що відповідає здоровому глузду. Дії та гучні заяви деяких посадовців все частіше викликають здивування в експертів та нерозуміння у тих, хто хоч трохи дотичний до військової теми (волею долі таких в країні стало значно більше). В таких умовах хотілось би частіше чути думку військових, а не бізнесу, оскільки рішучим фактором тут повинна бути думка Генерального штабу ЗС України та інших військових формувань, які безпосередньо відповідають за оборону нашої країни.

 

Є ще один важливий чинник, який відіграє не останню роль в доцільності виготовлення американських гвинтівок в Україні – це ринок. Якщо він продиктує крайню необхідність  виробництва українсько-американських гвинтівок, то нехай так і буде…

 

Проте, поки що ми маємо лише запитання, на які дуже хотілося б отримати якісь обґрунтовані відповіді.

 

PS: Defense Express готовий надати власні майданчики для професійної дискусії з двоєдиною метою – щоб рішення можновладців були доцільними та обґрунтованими, а Українська Держава від того ставала сильнішою.

 

кулемет максим

Американська зброя в минулому столітті гарно укорінилася на наших теренах на початку ХХ століття та до сих пір добре себе рекомендує… / Фото: Andriy Dubchak, RadioSvoboda.Org

 

Публікація по темі: ПЕРЕОЗБРОЄННЯ ЗС УКРАЇНИ. ФАКТИ, ПЛАНИ, ЦИТАТИ

 

Defense Express

 

! При використанні вмісту сайту обов’язковим є активне гіперпосилання на defence-ua.com, що не закрите від індексації пошуковими системами

Переклад

ukarzh-TWenfrdeitptrues