Вищий адмінсуд намагається таємно поновити “козирного” суддю Майдану, звільненого ВР, – адвокат

 

Вищий адміністративний суд “по-тихому” пробує відновити суддів, яких було звільнено Верховною Радою України 29 вересня за порушення присяги. Про це повідомляє адвокат “Автомайдану” Роман Маселко.
Такий висновок юрист робить на підставі того, що ВАСУ таємно розглядає позов звільненого судді Віталія Марцинкевича, не інформуючи про засідання громадськість та зацікавлені сторони.

“Випадково дізнався, що сьогодні, 26.10.16, о 10:45 ВАСУ (суддя Цвіркун) розглядав позов судді Дніпровського суду Марцинкевича В.А. (колега Чауса) про визнання незаконним його звільнення Верховною радою за порушення присяги, яке відбулося 29.09.16. Це якраз те відоме позачергове засідання ВРУ, яке відбулось за день до вступу в силу судової реформи”, – написав адвокат Маселко в соцмережі.

“Так от, я – представник потерпілого від рішень Марцинкевича Володимира Карагяура й хотів заявити про участь у цьому процесі як третя сторона. Але, виходить, що ВАСУ приховав факт розгляду цієї справи. У переліку справ на сьогодні на сайті суду її немає. Немає навіть судді, Цвіркуна, який розглядає справу. Але по телефону мені підтвердили, що справа таки розглядається”, – розповів Маселко.

“Скільки ще справ ховається від очей потерпілих та громадськості?” – запитує він.

За словами адвоката, підставою позову вочевидь є неналежне повідомлення Марцинкевича про засідання Верховної Ради, на якому звільняли суддів – порушників присяги.

“Цікаво, як суд оцінить факт приховування засідання самого ВАСУ і позбавлення права потерпілого на участь у цьому процесі”, – зазначив Маселко.

Він нагадав, що суддя Дніпровського райсуду Києва Віталій Марцинкевич в січні 2014 року виніс ряд безпідставних рішень про арешт активістів Євромайдану та проведення в них обшуків. Так, за його рішенням, на два місяці був заарештований журналіст “Спільно ТВ” Володимир Карагяур, затриманий 19 січня 2013 року на заправці за підозрою в постачанні бензину для євромайданівців.
Загалом, за даними ЗМІ, Марцинкевич дав згоду на арешт чотирьох євромайданівців.

Вища рада юстиції в листопаді 2015 року встановила у діях судді порушення присяги.

“Окрім того, батько [Віталія] Марцинкевича – Анатолій Марцинкевич – колишній член Вищої кваліфкомісії суддів, член Ради суддів України та нещодавно обраний голова Апеляційного суду Хмельницької області, незважаючи на те, що підпадає під люстрацію. Можливо, саме наявність впливового батька у часи Майдана переконало сина в його повній безкарності, і він не боявся у часи Майдану виносити очевидно неправосудні рішення”, – зазначив Роман Маселко.

Читайте також:
“Суддя Майдану” Царевич оскаржила своє звільнення

Реформа правосуддя: ВККС намагається безстроково призначити суддю,
який засудив 9 “автомайданівців”

ГПУ повідомила про підозру очільнику Вищого госпсуду Януковича Татькову та судді Ємельянову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна