Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко розповів про спецоперацію Рибачука і чому Тимошенко не повторить Майдан

Понеділок, 26 вересня 2005, 11:31

Виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ Юрій Луценко називає "політичним жартом" пропозицію глави секретаріату президента Олега Рибачука висунути його кандидатуру в прем'єр-міністри.

"Ну, по-перше, Олег – мій хороший друг. А по-друге, це була така спецоперація. Кандидатура Луценко на посаду прем'єра, будь вона запропонована всерйоз, викликала б неоднозначну реакцію в Раді. Опозиційні фракції напевно блокували б трибуну і почали скандувати: "Є-ха-ну-ров!" Загалом, це був нормальний політичний жарт", - сказав Луценко в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

Про нового прем'єра Єханурова Луценко сказав, що давно його "знає і поважає".

"І не відкрию таємниці, якщо скажу, що відразу після перемоги Ющенка в кулуарах Верховної Ради я агітував за кандидатуру Юрія Єханурова на посаду прем'єра. Уже тоді він міг стати стабілізатором ситуації в Україні. Він був би своїм і для бізнесу, і для України, і для Росії. Своїм для тих, хто стояв на Майдані, і для тих, хто виходив на площу в Донецьку. Але революційна ситуація склалася по-іншому, і Юрій Іванович виявився затребуваним тільки через півроку", - відзначив Луценко.

Він скептично оцінює можливість організації нової революції Юлією Тимошенко.

"Давайте називати речі своїми іменами. Майдан стояв не за Тимошенко і навіть не зовсім за Ющенка. Люди стояли за свободу і проти фальсифікацій. Так що в умовах зміцнілої української демократії і свободи нового Майдану вже не зібрати", - вважає Луценко.

"Можна повторити акції протесту під конкретного політика, це нескладно, запевняю вас як польовий командир Майдану. Але повторити явище Майдану, де стояли і наступали один одному на ноги соціалісти, націоналісти, демократи, анархісти, безпартійні, українці східні, західні, православні, католики, атеїсти,– неможливо. Вони стояли за свободу. Те, що відбувається зараз,– внутріпартійні амбіції. Зараз Майдан неможливий", - відзначив він.

На питання, чи не покоробило його як польового командира від союзу Віктора Ющенка і Віктора Януковича, Луценко сказав, що "ні".

"Боже упаси. Я не поділяю Україну на ворогів і друзів. Я стояв на Майдані не проти громадянина Януковича, я був організатором дій на Майдані проти фальсифікацій. Тому Янукович, за яким стоїть 15-20 відсотків українців, для мене, може, і не улюблений, але проте реальний політик. Я спокійно сприйняв діалог чинного президента й опозиційного політика. Звичайно, у мене до нього негативне ставлення, але це моє громадянське право", - відзначив в.о. міністра.

Під час виборчої компанії Луценко часто порівнював Кучму і Януковича з "маленькою і великою мишами".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування