Коментарі


Нові: Внизу | Вгорі :: Додати коментар
Максим Закревський Максим Закревський 15:30, 10 сен 2018
Перед початком розповіді зазначимо, що Росія на той час жила за юліанським календарем, який на 13 днів відставав від чинного нині (а в 1917 – в усьому західному світі) григоріанського. Дати у нашій розповіді подаються за сучасним календарем, але іноді в дужках згадується і те датування, яким користувалися у 1917. Це для розуміння того, чому, приміром, повалення царату, яке відбулося у березні, називають “Лютневою революцією”. То ж почнемо.
Подобається 1 Не подобається 1
Відповісти | Цитувати виділене
Максим Закревський Максим Закревський 15:48, 10 сен 2018
Проблеми з хлібом виникли доволі несподівано: через снігові замети на кілька днів припинився підвіз хліба до столиці. Це стало вагомим приводом для початку масових протестів. Але “наверху” не збагнули масштаб подій – там здавалося, що ситуацію легко владнати, відновивши стабільне постачання хліба.
Подобається 1 Не подобається 1
Відповісти | Цитувати виділене
Максим Закревський Максим Закревський 16:42, 10 сен 2018
Незадоволення мас втілювалося у страйках та демонстраціях. Третього березня почався страйк в одному з цехів Путиловського заводу. До 6 березня він охопив увесь завод, на якому працювало понад 30 тис. робітників. Незважаючи на прогрес у перемовинах із страйкарями, 7 березня адміністрація заводу оголосила локаут (зупинку роботи заводу та звільнення усіх працівників). Як наслідок – у місті виникла критична маса робітників, яким не було чого втрачати і які відтепер були незахищені від мобілізації. А на війну їм іти ой як не хотілося – то була переважно селянська справа. Локаут і інші такого роду вимушені дії “верхів” дали підстави деяким дослідникам вказувати на “масонський слід” Російської революції.
Подобається 1 Не подобається 1
Відповісти | Цитувати виділене
Максим Закревський Максим Закревський 20:07, 10 сен 2018
Незворотні, як з’ясувалося потім, події почалися 8 березня, який вже тоді мав статус Міжнародного жіночого дня. За тогочасним юліанським календарем це було 23 лютого і в цьому нині чимало хто теж бачить символізм. Того дня соціал-демократичний міжрайонний комітет Петрограду організував страйк жінок-робітниць на знак протесту проти продовження війни, дорожнечі і продовольчих утруднень. Пройшла масова маніфестація, ядро якої становили робітниці Путиловського заводу.
Подобається 1 Не подобається 1
Відповісти | Цитувати виділене
Максим Закревський Максим Закревський 20:30, 10 сен 2018
9 березня масові маніфестації продовжилися. Саме цього дня пролунали перші постріли, пролилася перша кров. Але тоді ж трапився і знаковий випадок, який дозволив припустити: війська у натовп стріляти не будуть. В загальних рисах картина змальовувалася так: поліцейський агент вдарив шаблею студента з натовпу, а у відповідь військовий козак, що стояв поряд, важко поранив цього поліцейського. Поширення переказу про цей випадок надавало маніфестантам наснаги для подальшого спротиву.
Подобається 1 Не подобається 1
Відповісти | Цитувати виділене
Максим Закревський Максим Закревський 20:36, 10 сен 2018
10-11 березня протести переросли у загальний страйк. Тепер вже лунали політичні вимоги – йшлося переважно про відставку уряду. На вулиці міста було виведено війська. Хоча загалом військові у натовп не стріляли, кількість загиблих стрімко зросла. За свіжим слідом подій зазначалося, що “стрілянину здійснювали якісь невідомі люди із таких місць, які було неможливо виявити”. У нашого сучасника мимоволі проводяться аналогії з подіями 20 лютого 2014 року. У 1917-му досить швидко з’ясувалося, що стріляли переодягнені поліцейські або, як їх ще називали, “фараони”, і діяли вони за заздалегідь узгодженим зі своїм керівництвом планом.
Подобається 1 Не подобається 0
Відповісти | Цитувати виділене

Оновити
Символів залишилося: 1000

Останні коментарі






© 2012-2021 linkodrom rss

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Політика конфіденційності
Загрузка ...