Порошенка просять не підписувати закон про КС із підступом про омбудсмена

Вівторок, 25 липня 2017, 15:41

Правозахисники закликають президента Петра Порошенка не підписувати закон про Конституційний Суд, який передбачає відкрите голосування за кандидатуру омбудсмана.

Про це йдеться у відкритому зверненні, яке підписали керівники 9 громадських організацій, зокрема, Amnesty International, Харківської правозахисної групи, Центру інформації про права людини, Центру громадянських свобод та інших.

25 липня на підтримку цієї вимоги у соцмережах проходить флешмоб із хештегом #stop6427д.  

Як заявляє Amnesty International, документ №6427-д, щодо якого "відбулась підміна результатів голосування, передбачає нову процедуру обрання омбудсмана, яка призведе до політизації цієї ключової для захисту прав людини посади".

Як відомо, 13 липня Верховна Рада ухвалила в цілому закон "Про Конституційний Суд України" за реєстраційним номером 6427-д. Цьому передувало обговорення озвученої депутатом Ольгою Черваковою поправки щодо збереження процедури таємного голосування за кандидатури на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини (омбудсмена).

"Попри те, що номер поправки був названий помилково, у тексті стенограми чітко зафіксована конкретна суть даної пропозиції. На голосуванні вона була підтримана 227 народними депутатами", – наголошують правозахисники.

За словами авторів звернення, одразу після розгляду даного питання інформація щодо результатів голосування була відображена на сайті Верховної Ради, але за кілька хвилин її замінили на некоректну поправку, за яку не проводилось голосування.

Правозахисники переконані, що апарат Верховної Ради маніпулював для подальшої фальсифікаціїї тексту ухваленого законопроекту, який продовжить "політичні торги" довкола обрання нового омбудсмена.

Вони закликають президента "не допустити політизації посади омбудсмана на догоду партійним інтересам шляхом фальсифікації результатів голосування".

Із аналогічним проханням вони зверталися до голови Верховної Ради Андрія Парубія, але той все ж передав на підпис Порошенку документ зі зміною таємного голосування за омбудсмена на відкрите.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...