ua en ru

Нападники на офіс "Батьківщини" в Києві діяли на замовлення спецслужб РФ

Нападники на офіс "Батьківщини" в Києві діяли на замовлення спецслужб РФ Фото: Віктор Кононенко (ssu.gov.ua)

Планувалося спровокувати акції протесту під час святкування Дня Конституції України

Служба безпеки України повідомляє, що підозрювані, які намагалися закидати офіс політичної партії "ВО "Батьківщина" запалювальною сумішшю, діяли за вказівкою спецслужб Російської Федерації. Про це сьогодні під час брифінгу заявив керівник Департаменту захисту національної державності СБУ Віктор Кононенко, передає кореспондент РБК-Україна.

Він підкреслив, що злочин мав на меті спровокувати масові акції протесту в Україні.

"З цією метою особами, які переховуються на території РФ від українського правосуддя, було поставлене завдання організувати напад з використання вибухових пристроїв і запалювальних сумішей на офіс ВО "Батьківщина" у місті Києві. Задум іноземної спецслужби полягав у тому, щоб посварити вітчизняний політикум з державною владою та на основі штучно створеного прецеденту спровокувати акції протесту під час святкування Дня Конституції України", - заявив Кононенко.

За його словами, сьогодні о 04:30 нападники були затримані на місці скоєнні злочину на гарячому при спробі закидати офіс "ВО "Батьківщина" пляшками з запалювальною сумішшю. Під час затримання у них були вилучені телефони з перепискою з особами, які перебувають на території РФ. У переписці чітко розписані вказівки і сума грошової винагороди. Кононенко зазначив, що сума винагороди вимірюється тисячами доларів США.

Нагадаємо, СБУ запобігла нападу на офіс Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" в Києві.