MENU

"Прощай, немита Росіє". Як можна по-сучасному витлумачити цю фразу

2884 0

Росія образилась на Порошенка за рядок про немиту Росію. Про рабів, які слухаються блакитних мундирів, малося на увазі. Але прикро саме, чого раптом немита. З якого переляку? Докір настільки болючий, що хочеться переінакшити класика: «Привіт тобі, привіт, помита Росіє,/Країно вільних городян, які про рабство знають тільки з хатинки дядька Тома».

Здавалося б, яка статева різниця: що немита, що помита - кому яке діло? Ось у Чуковського в Мойдодирі: чистота - онтологічна цінність. Застава любові простору і майбутнього поклик. Від бруднулі збігають речі, як республіки з розваленого СРСР. Може, тому і втекли, що були незадоволені рівнем чистоти (докладніше ще скажу).

Чехов як борець за чистоту вважав, що в людині все має бути прекрасним: і душа, і тіло. Тобто чисто. Та й Набоков вважав, що російська погано миється: плесне собі гидливо кілька разів на обличчя і під пахви - і відразу за рушник. У Лєскова багато розповідається, як у післяреформенну епоху в селах боролися з чорними банями, намагаючись замінити на більш гігієнічні, білі. А мужики дуже не хотіли і відповідали на це, пускаючи півня: затопи ти мені баньку по-чорному. Тобто баньку без вікон, димоходу і з шаром сажі.

Тому робити з Анни Ярославни головну банщицю бруднулі-Європи, це навряд чи вийде. Митися Європу навчили не слов'яни (влаштувати баню просить Візантію Віщий Олег у договорі, що відбилося в Повісті минулих літ), а, скоріше, араби. Коли європейці стикалися зі Сходом (в Палестині, під час хрестових походів чи інакше), то стикалося не зло і добро, а бруд і чистота, цивілізація і варварство в обгортці середньовіччя.

Читайте також: Деградацію особистості Путіна видно вже неозброєним оком

І хто був варваром, не вмів митися, не знав наук і медицини, навіть кримнашисту зрозуміло. І всю греко-римську культур-мультур як разом, так і окремо повернули Європі саме араби, вони і рукописи, і артефакти зберегли, а європейці переважно спалили. Очищали від скверни.

Але у нас все одно запитання: чому при розмові про багатовікове і тому особливо образливе-прикре-та-ладне російське рабство все починається з запитання: мити чи не мити? Підмивати або почекати? Адже раб зовсім необов'язково повинен бути брудний. Чи зобов'язаний?

Давно, усталый раб, замыслил я побег в обитель дальнюю трудов и чистых... Знову раб і знову мрія про чистоту. Не випадково і перше слово «труд», з трудом у нас теж важко (є блуд труда, і він у нас в крові, тобто в пробірці у продажної дівки імперіалізму). Продажної і вочевидь брудної.

Брудна справа - чисті помисли, брудні думки - чисті наміри. Чорні справи, біла заздрість. Бруд і чистота куди виразніше формулюють російську ідеологію, ніж щось інше.

Бути знаменитим некрасиво, а немитим можна? Груди під поцілунки, як під рукомийник. Любов - спроба помитися. Не києм, то палицею.

«Прощай, немита Росіє» можна витлумачити, як прощай, бруде несусвітній і смітнику; здрастуй, чистото і виробнича гімнастико в робочий полудень.

Ще брудним у нас може бути язик. Не в сенсі - географічний і з білим нальотом, а брудний, схильний до виголошення лайливих слів.

Чистота мови в країні, де понад століття майже всі освічені стани говорили чужою говіркою, це особливе покликання до чистоти.

Чистотою організована і покликана. Чистий язик (мова), це ще язик без кісток, без очевидних і нових запозичень. Взагалі без запозичень не можна, всі мови - як естафета - походили і запозичувалися від інших: почитайте у Фасмера про воду, небо або хліб, і дізнаєтесь, що ці слова настільки ж запозичені, як і все інше.

Але старі запозичення, до яких звикли, вже вважаються начебто своїми (на цьому протиставленні «свого-чужого» слова побудував одну зі своїх теорій Бахтін). Але боротьба за чистоту язика і мови давно є складовою частиною патріотичної ілюзії.

Інша тема, чому для розуміння, так би мовити, духовного (нематеріального) ми використовуємо виключно фізичні характеристики.

Глибока думка, чиста правда, високі помисли, швидкий розум, низькі вчинки. Тільки фізичне володіє визначеністю і може бути перевірено, а тільки те, що перевіряється, має цінність. Але це де як.

Наташу Ростову змушують мити вуха і за вухами: Толстой докладний, бо чистота - справа суспільна. І каже про це тільки тому, що дівчатам навіть перед першим балом митися не дуже хотілося. Бал, все летить, всі дівчата і жити квапляться, і відчувати поспішають, намагаються записатися в дружини-доброволиці позачергово, а тут - мий вуха, наче він перевірятиме, як помита і підмита. З'їсть з шкіркою.

Є ще можливість порушити свою чистоту: це як втратити цноту. Або зробити прозахідну перебудову або проєвропейський майдан.

Втратили невинність, кажуть російські патріоти; прощай, немита Росіє, кров'ю вмита, повідомляють порушники державної імперської чистоти. Боротьба йде за Чорне море. Біле нікому не потрібно. Хоча з іншого боку: чистого і вогонь не обпече, а брудного і вода не відмиє. Тобто якщо ти, Жанно д'Арк, не брешеш, що чи не відьма, а свята, то на багатті не згориш, а, навпаки, як з брандспойта згасиш, що ми і перевіримо. А Путіна, як чорного кобеля, не відмиєш добіла, хоч Шойгу посилай шайки в парильні кидати, хоч Лугового чай заварювати.

В принципі немита Росія - це парафраз: земля наша велика і багата, тільки ладу в ній немає. Звалище саме. Після чого йде запрошення на кольорову революцію: приходьте і володійте нами.

Тобто чистота, як дуже часто в Росії, це фігуральна, а не буквальна чистота. Тобто і буквальна теж, але фігуральна перш за все.

Нечистий - це не сажотрус, а диявол. Прощай, країно сатани, говорить Порошенко, якого пустили в Європу, створену кольоровими - нечистими - революціями.

Тому звинуватити в нечистоті - це те ж саме, що сказати, що не в силі бог, а в гігієні. Хоча у бога лише кілька дивізій, і всі Дзержинського, у нього навіть райських новобранців - кіт наплакав, зате жезл, що дозволяє заробляти на порушеннях правил, як у даішника, смугастий.

Тому коли російські реднеки обзивають мусульман чорними та чорножопими, вони таким чином звільняються від конкурентів: ми білі, тобто чисті, але нікому непотрібні, вони ж чорні, їх Господь пожалів. І забруднив.

Читайте також: Пропутінців з України треба витравлювати, як колорадських жуків - письменниця

До брудного і вода не пригорнеться (тобто і Україна відвернеться). Бо вода бруд не миє і не вимиває, а підкреслює чистоту. Чистоту не можна здобути, вона існує одвічно, як і нечистота. І немита Росія не мита не тому, що не мила за вухами, а тому, що за чистоту бореться як двірник лопатою по асфальту, бо знайти її неможливо, як град Кітеж. Він невидимий, бо чистоту не видно, видно тільки бруд, а чистота - прозора, примарна, нематеріальна, вона те, чого немає, але дуже хочеться. Велика Росія, а відмитися не можна. Не милься, митися не будеш.

Ковдра (Україна) втекла, побігло простирадло (Грузія), і подушка, як жаба (Північний Кавказ), поскакала від мене на баскому білому коні, попереду загону. Свічка (Казахстан) - в пічку. Я за книжку, та (Прибалтика) - бігти, і підстрибом під ліжко (в Європу, на Захід, туди, де чисто, світло). Якщо кожному давати. Що таке, що відбулося, чому ж бо все кругом закрутилось, закружляло (всі інші колишні рад.республіки, крім Вірменії, у неї свої проблеми з грязелікуванням) і помчало колесом?

А все тому, що Росія - немита, і, головне, помитися ніде, нічим і нема чого, миються ж брудом, а брудом начальник умивальників і мочалок командир не велить. Не прийнято у предків, кажуть.

Михайло БЕРГ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини