Доступність посилання

ТОП новини

Депутати від «Самопомочі» припинили голодування


Олег Березюк
Олег Березюк

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк, який разом із депутатом із цієї фракції Тарасом Пастухом голодував під приміщенням адміністрації президента в Києві, повідомив журналістів, що обидва припиняють своє голодування.

За його словами, тепер обидва вирушають до рідного Львова, щоб у неділю взяти участь у вічі, що має там відбутися.

Раніше в суботу заступника голови Верховної Ради Оксану Сироїд, обрану за списком партії «Об’єднання «Самопоміч», яка теж брала участь у голодуванні, шпиталізували через його наслідки.

Олег Березюк почав голодування в понеділок, 19 червня, наступного дня до нього приєдналися Оксана Сироїд і Тарас Пастух.

Таким чином партійці протестували, як це називають у партії, проти «сміттєвої блокади Львова», в якій «Самопоміч» звинувачує президента і голову уряду.

Натомість у Львові кілька днів тримали «дзеркальне голодування» однофамільці депутатів, не родичі їм – представниця Львівської ОДА Ольга Березюк і журналіст Олександр Сироїд. Вони звинувачували у проблемах саме мера міста.

Лідером партії «Самопоміч» є міський голова Львова Андрій Садовий, який разом зі своєю партією звинувачує у сміттєвій кризі в місті центральну владу України.

Тим часом прем’єр-міністр Володимир Гройсман звинуватив саме Андрія Садового в нездатності вирішити проблему з вивезенням твердих відходів. А фракція «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді закликала Андрія Садового вирішити проблему зі сміттям у Львові або добровільно піти у відставку з посади міського голови.

У п’ятницю у Львові розпочалося вивезення накопиченого сміття. За повідомленням із міськради, за той день із міста вже вивезли 270 тонн сміття з майже 12 тисяч, які накопичилися в місті.

Віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко заявив тоді, що 6 тисяч 500 тонн відходів почнуть вивозити зі сміттєвих майданчиків на полігони області, які зазначені в попередньо підписаному меморандумі, і перевізники обіцяють завершити вивезення сміття впродовж 2 тижнів.

Напередодні Кабінет міністрів затвердив план заходів для вивезення сміття у Львові. Ситуацію, яка склалася, планують вирішити до 5 липня, забезпечивши вивезення твердих побутових відходів зі Львова на звалища і полігони області.

Міський голова Львова Андрій Садовий також погодився на пропозицію голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки передати обладміністрації повноваження на вивезення твердих побутових відходів із міста.

Проблема з вивезенням сміття у Львові розпочалась торік у червні після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, коли загинули 3 людини, а одного рятувальника досі не знайшли. Судовим рішенням цей полігон був закритий, і відтоді міська влада постійно скаржиться, що перевізникам нікуди вивозити відходи. Водночас за цей час міська влада перерозподілила ринок вивезення сміття, витіснивши маленькі фірми і віддавши цей бізнес шістьом компаніям. На сьогодні системно вивозять сміття лише дві фірми, а ще дві перевіряють правоохоронні органи, зокрема щодо відмивання грошей на смітті.

XS
SM
MD
LG