Астрономи виявили свідоцтва існування "десятої" планети Сонячної системи

Поділитися
Астрономи виявили свідоцтва існування "десятої" планети Сонячної системи Розміри десятої планети можна порівняти з Марсом © New Scientist
Розміри планети можна порівняти з розмірами Марса.

Астрономи заявили про те, що в Сонячній системі може існувати "десята" планета. Як повідомляє New Scientist, існування цієї планети поки не підтверджено, але, імовірно, її розміри можна порівняти з розмірами Марса.

Вчені відкрили планету під час спостереження за об'єктами в поясі Койпера, який простягається від орбіти Нептуна до відстані 55 астрономічних одиниць від Сонця. Пояс Койпера складається в основному з малих тіл.

Тепер же дослідники припустили, що на відстані 50 астрономічних одиниць від Сонця може існувати невідома планета, яка впливає на поведінку об'єктів у поясі Койпера.

На думку вчених, виявлена планета розмірами нагадує Марс, але її інші параметри сильно відрізняються, оскільки вона розташовується на значно більш далекій відстані від зірки. Дослідники також підкреслюють, що в молодій Сонячній системі планета перебувала набагато ближче до світила, а своє нинішнє місце зайняла в результаті "космічного більярду".

New Scientist

Вважати гіпотетичну планету десятої можна тільки в тому випадку, якщо підтвердиться існування дев'ятої планети нашої системи.

Раніше вчені заявили про те, що дев'ята планета повинна знаходитися на орбіті з періодом близько 15 тисяч років, а її маса в 10 разів перевищує масу Землі. У найближчій точці дев'ята планета підходить до Сонця на відстань, що в сім разів перевищує радіус орбіти Нептуна - на 200 астрономічних одиниць (астрономічна одиниця дорівнює відстані від Сонця до Землі). Дальня точка орбіти віддалена від нашої зірки на 600-1200 астрономічних одиниць.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі