Ексклюзиви
четвер, 22 червня 2017 14:01

500 ветеранів АТО наклали на себе руки

500 ветеранів АТО наклали на себе руки
Арсен Аваков, фото: УНІАН

Кількість звернень членів сімей учасників АТО зі скаргами на побутове насильство збільшилася у вісім разів.

Про це пише в своїй статті глава МВС Арсен Аваков, передає "Українська правда".

"Станом на середину червня 2017-го 280,5 тисячі осіб мають статус учасників бойових дій. Це тільки ті, хто оформив документи офіційно, тобто, далеко не всі. Але навіть так, це вже майже 0,7 процента населення країни, враховуючи немовлят і людей похилого віку. Загальновизнаний міжнародний стандарт щодо військових конфліктів - 90-95 процентів учасників бойових дій згодом мають медичні (пов'язані з нервовою системою) і соціальні проблеми, а в близько третини діагностується посттравматичний синдром, результатом якого нерідко бувають самогубства. За даними воєнної прокуратури, на початок червня 2017-го зареєстровано близько 500 випадків самогубств учасників антитерористичної операції після повернення із зони бойових дій. За інформацією Міжнародного правозахисного центру "Ла страда Україна", вже в 2015 році кількість звернень членів сімей учасників АТО зі скаргами на побутове насильство збільшилася у вісім разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розікрали гроші на реабілітацію бійців АТО

З точки зору наявності поствоєнного синдрому, необхідно враховувати сотні тисяч вимушено переміщених осіб і тих, хто залишається на окупованих територіях в зоні бойових дій. Тобто, в групі ризику перебуває в кілька разів більше людей! Наприклад, на думку психологів, після теракту 11 вересня посттравматичний стресовий синдром з більшою або меншою інтенсивністю був відзначений майже у 70 процентів жителів Нью-Йорка. Через півроку ця величина впала до 30 процентів (не рахуючи, звичайно, членів сімей загиблих). Досі чимало людей як і раніше відчувають почуття тривоги, пригніченості, погано сплять і повністю втратили радість безтурботного існування. У них цей стан зберігся і навіть закріпився. В Україні три роки триває гібридна війна і коли вона закінчиться, визнання і подолання наслідків військового посттравматичного синдрому як серед ветеранів, так і серед мирних жителів - стане одним з ключових викликів гібридного світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боєць наклав на себе руки на Світлодарській дузі

Для подолання українського відповідника "в'єтнамського синдрому", посиленого національною специфікою, розроблені і діють програми соціально-психологічної та соціально-економічної допомоги. Однак, поки що це переважно відомчі програми, які вирішують проблеми переважно на індивідуальному чи внутрішньовідомчому рівні, але "виносять за дужки" проблему в цілому. Потрібно комплексна, цілісна програма на державному рівні, спрямована на мінімізацію негативних наслідків"поствоєнного синдрому" як соціального явища. Необхідне розуміння і визнання, що ця проблема є глобальною проблемою українського товариства. Є забута максима, що "війна закінчується тільки тоді, коли похований її останній солдат". Ця більш ніж справедлива в гуманітарно-історичному плані максима, мабуть, має своє продовження: в громадському плані: війна закінчується лише тоді, коли соціально адаптується її останній солдат", - резюмував голова МВС.

Північноатлантичний альянс відкрив трастовий фонд на €2,25 млрд євро для забезпечення реабілітації бійців АТО.

Зараз ви читаєте новину «500 ветеранів АТО наклали на себе руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути