Принц Гаррі: не думаю, що хтось із нас хоче бути королем

Гаррі розповів, як довго і непросто він переживав трагічну смерть своєї матері

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Гаррі розповів, як довго і непросто він переживав трагічну смерть своєї матері

Онук британської королеви Єлизавети II принц Гаррі припустив, що ніхто зі спадкоємців британського престолу не хотів би стати монархом. Про це він сказав в інтерв'ю американському журналу Newsweek.

"Чи є хтось у королівській родині, хто хотів би стати королем чи королевою? Не думаю", - сказав принц Гаррі, батько якого, принц Чарльз - перший у черзі на британський престол.

При цьому він додав, що незалежно від бажання, всі члени британської королівської сім'ї готові виконувати свої обов'язки, коли прийде час.

В інтерв'ю Newsweek принц Гаррі розповів також, що він і його старший брат, принц Вільям, намагаються модернізувати британську монархію заради "більшої користі для людей".

Значну частину інтерв'ю принца Гаррі займає його розповідь про те, як довго і непросто він переживав трагічну смерть матері, принцеси Діани. Вона загинула в автокатастрофі у серпні 1997 року.

У квітні 2017 року в інтерв'ю британському виданню Telegraph він вперше розповів про свої психологічні проблеми, пов'язані зі смертю матері, і про те, що два роки перебував у стані "повного хаосу".

У новому інтерв'ю Гаррі розповів, що живе життям звичайної людини і робить це багато в чому завдяки тому, як виховувала його принцеса Діана.

У квітні цього року Єлизаветі II виповнилося 91 рік; її старшому синові принцу Чарльзу, батькові принців Вільяма і Гаррі, в листопаді виповниться 69 років

Автор фото, 2016 NICK KNIGHT

Підпис до фото, У квітні цього року Єлизаветі II виповнилося 91 рік. Її старшому синові принцу Чарльзу, батькові принців Вільяма і Гаррі, в листопаді виповниться 69 років

"Мама зробила дуже багато, щоби показати мені життя звичайних людей. Вона брала нас із собою, щоби ми побачили бездомних. Слава Богу, я не зовсім відірваний від реальності. Люди б здивувалися, дізнавшись, яким звичайним життям ми живемо, я і Вільям. Я сам ходжу в магазини. Іноді, коли йду за м'ясом в найближчий супермаркет, я хвилююся, що хтось клацне мене на телефон. Але я хочу жити нормальним життям. І якщо мені пощастить мати дітей, вони теж зможуть так жити", - розповів принц Гаррі.

І додав: "Навіть якщо я стану королем, я буду сам ходити за покупками".

Та чи не турбує принца Гаррі, що такого роду "буденність" може зробити королівську сім'ю занадто доступною?

"Тут непросто знайти баланс, - відповів він. - Звичайно, ми не хочемо втратити відчуття чарівництва. Британська публіка і весь світ потребують інститутів - таких, як британська монархія".

Як зазначає кореспондент ВВС при королівському дворі Пітер Гант, інтерв'ю Гаррі у багатьох викличе здивування - "у першу чергу тому, що він дає зрозуміти, що Віндзори зовсім не прагнуть зайняти "найголовніший пост" (як сказала свого часу принцеса Діана), і спадкоємці Єлизавети II зроблять це не за бажанням, а з почуття того, що так повинно бути".

Пітер Гант звертає увагу і на ще один дивовижний аспект інтерв'ю принца Гаррі: він жодного разу не згадує батька.