Підрив «серця халіфату» в іракському Мосулі, гуманітарна криза в Нігерії, відновлення боїв у ЦАР, внутрішньопартійний розкол у Венесуелі, скандал навколо «Uber» у США, смерть «легенди розвідки» в РФ, новий уряд Франції, заміна спадкоємця престолу в Саудівській Аравії та багато іншого.

На фото: велика Соборна мечеть «Ан-Нурі» у Старому історичному центрі Мосула в Іраку

Світ 21 червня. Результати дня:

Африка:

  • За даними ООН, нігерійські біженці, які починають повертатися додому після років війни, можуть призвести до нової гуманітарної кризи в країні. Зокрема, 12 тисяч біженців повернулися до прикордонного міста Банкі у штаті Борно за останні кілька місяців. У ньому вже перебувають 45 тисяч біженців. Це загрожує перенаселенню таборів для шукачів притулку та загострення відносин між різними групами біженців. Також муніципальні служби не готові приймати таку кількість людей. Загалом, у Нігерії гуманітарної допомоги потребують понад 5 мільйонів людей. В країні триває війна між урядом і терористами «Боко Харам».
  • ООН оголосила, що Південний Судан більше не є офіційно «територією, на якій оголошено масовий голод». Цьому посприяло зростання фінансування гуманітарних операцій. Втім, в країні й досі критична ситуація, адже майже 6 мільйонів людей страждають від гострого недоїдання. Масовий голод у Південному Судані оголосили кілька місяців тому. Це був перший випадок з 2011 року, коли на території країни оголошують подібний стан.
  • Понад 100 людей стали жертвами боїв у Центральноафриканській республіці. Зіткнення між урядовими військами та антиурядовими угрупованнями спалахнули у місті Бріа на північному сході ЦАР. Збройні сутички сталися за день після того, як на мирних переговорах у Римі сторони конфлікту підписали угоду про перемир’я. Конфлікт у ЦАР триває з 2013 року, коли мусульманські бойовики захопили владу та скинули християнського президента Франсуа Бозізе. Обидві сторони створили воєнізовані формування, які й досі воюють між собою, від чого страждає цивільне населення.

Америка:

  • Засновник сервісу для замовлення таксі «Uber», американський бізнесмен Тревіс Каланік подав у відставку з посади генерального директора компанії через тиск з боку інвесторів. Останнім часом компанія стала фігурантом одразу кількох скандалів. Керівництво компанії звинувачували у суворій корпоративній культурі, крадіжці технологій компанії «Alphabet» та навіть у сексуальних домаганнях. Після спалаху «сексуального» спалаху понад 20 співробітників «Uber» були звільнені з посад, а прокуратура розпочала розслідування. Крім того, сам Каланік опинився в центрі скандалу взимку, коли в мережі з’явився відеозапис, на якому він сперечається з одним з водіїв компанії через падіння тарифів на перевезення.
  • Під час президентських виборів у США в 2016 році хакери намагалися зламати системи виборів у 21 штаті. Про це повідомили заступники голови департаменту з кібербезпеки МВС США Дженнет Манфра та Семюел Лайлс на слуханнях в комітеті Сенату США. Втім, на питання, чи є інформація про те, що хакерські атаки вплинули на результат підрахунку голосів, обидва чиновники відповіли «Ні».
  • 12 країн-членів Організації Американських Держав опублікували спільну заяву за результатами зустрічі, в якій розкритикували владу Венесуели за придушення демонстрацій та поклали на неї відповідальність за політичну та економічну кризи в країні. Серед авторів заяви – США та Бразилія. У відповідь на це, міністр закордонних справ Венесуели Дельсі Родрігес звинуватила ці країни у втручанні у внутрішні справи Венесуели та провокуванні війни.
  • Верховний суд Венесуели дав дозвіл на початок розслідування проти генерального прокурора країни Луїзи Ортеги. Таким чином, суд задовольнив позов одного з членів партії президента Ніколаса Мадуро. Цей крок свідчить про подальше поглиблення протиріч всередині самої партії президента, адже генпрокурор раніше була його соратницею. Вона займає посаду головного прокурора країни з 2007 року. Раніше, вона виступила проти низки суперечливих рішень глави держави. У березні 2017 року вона публічно розкритикувала Мадуро за його намір створити «альтернативний парламент». Пізніше, вона заблокувала рішення підконтрольного президенту Верховного суду, який намагався перейняти функції парламенту. Також вона викликала шквал критики з боку однопартійців, коли постановила, що один з активістів опозиції був застрелений поліцією, а не «бандитами», як стверджувала влада. Це призвело до арешту кількох офіцерів Національної гвардії та звільнення з посади її командувача, генерала Антоніо Бенавідеса.
  • Федеральна поліція Бразилії висунула звинувачення у хабарництві проти президента Мішеля Темера. За повідомленням слідчих, вони мають докази того, що глава держави отримав хабар від місцевого власника м’ясних заводів в обмін на надання вигідного тендеру.

Азія:

  • В Індонезії парламент схвалив закон, який дозволяє поліції автоматично арештовувати громадян, які повертаються додому після участі в конфліктах закордоном в складі різноманітних антиурядових угруповань. Закон спрямований проти радикальних екстремістів, пов’язаних з «Ісламською державою».

Європа:

  • Росія заявила, що готує «адекватну відповідь» новим санкціям США. Останні нещодавно запровадили низку нових обмежень проти РФ у зв’язку з ситуацією в Україні, війною в Сирії та ядерною програмою КНДР. У Москві засудили такий крок та анонсували запровадження «контрзаходів» проти США.
  • Бельгійська поліція встановила особу смертника, який намагався підірвати себе на Центральному вокзалі в Брюсселі. Ним виявився 36-річний місцевий мешканець з кварталу Моленбек, уродженець Марокко. Зараз у районі, де він жив, тривають обшуки. Чоловік з вибухівкою в сумці намагався підірвати себе на вокзалі, але не зміг та був помічений та застрелений військовим патрулем. Поліція кваліфікувала інцидент як теракт.
  • Колишній голова Управління нелегальної розвідки КДБ СРСР, легендарний розвідник, генерал-майор Юрій Дроздов помер у віці 92 років у Москві в Росії. Дроздов був одним з найбільш відомих радянських розвідників. Серед найбільш успішних його операцій – обмін збитого над СРСР американського льочика-розвідника Гері Пауерса на радянського шпигуна в США Рудольфа Абеля. Також Дроздов був засновником елітного підрозділу спецпризначення «Вимпел» та відіграв ключову роль в операції зі штурму президентського палацу в Афганістані у 1979 році, в ході якої був убитий президент країни Хафізулла Амін. Це поклало початок радянському вторгненню в Афганістан. Дроздов також був ініціатором створення спеціальних підрозділів розвідки в структурі КДБ закордоном.
  • Румунський парламент відправив у відставку уряд прем’єр-міністра Соріна Гриндяну. «За» вотум недовіри уряду проголосував 241 депутат при необхідній кількості в 233 голоси. Ініціатором голосування стала керівна Соціал-демократична партія Румунії, в яку й входить сам прем’єр. Відставка уряду стала результатом політичної кризи, яка виникла в результаті внутрішньопартійного конфлікту між главою Кабміну Соріном Гриндяну та лідером керівною партії Лівіу Драгнем. Через це тиждень тому всі міністри уряду подали у відставку. Натомість, прем’єр відмовився залишати посаду та звинуватив Драгня у тому, що той намагається замінити його «своєю людиною» та узурпувати владу. Сам Лівіу Драгня не може претендувати на посаду глави уряду через судимість. Нинішній уряд пропрацював лише шість місяців. Зараз керівна партія та їхні союзники по коаліції з «Альянсу демократів та лібералів» почали переговори про формування нового уряду.
  • Молдавський бізнесмен Ілан Шор засуджений до 7,5 років ув’язнення за звинуваченням у фінансових махінаціях. Суд постановив, що він винний у продажу 700 мільйонів доларів з банків Молдови. Шор відомий не лише як бізнесмен, а й чоловік поп-співачки Жасмін. Він був одним з членів ради директорів молдавського «Сбербанка». У 2014 році прокуратура розпочала розслідування проти нього як одного з фігурантів справи про виведення понад 1 млрд. доларів з трьох молдавських банків. Цю справу в самій Молдові називають «пограбуванням віку». Адже сума вкрадених коштів становить шосту частину всього ВВП країни.
  • Британська влада заявила, що вцілілих після пожежі в лондонській багатоповерхівці «Grenfell Tower» переселять в елітні приватні будинки у самому серці району Кенсінгтон. Зараз мова йде про 68 квартир. Фешенебельний район «Кенсінгтон-Роу» вважається елітним. Ціни на тамтешні квартири стартують від 1,5 млн. фунтів.
  • У Франції сформований новий уряд. Попри попередні чутки про те, що серйозних перестановок не буде, зміни торкнулися одразу кількох міністерств. Це пов’язано із низкою скандалів, в яких опинилася партія «Демократичний рух» — головний союзник партії «Вперед, Республіка!» президента Еммануеля Макрона. Поліція звинуватила керівництво «Демократичного руху» у створенні фіктивних робочих місць, що змусило кількох міністрів добровільно піти з посади. Так, новим міністром юстиції замість Франсуа Байру стала член Конституційної ради Франції Ніколь Беллубе. Також уряд покинув один з найближчих соратників Макрона – голова його передвиборного штабу Рішар Ферран. Він мав стати головою територіального міністерства. Його замінив Жак Мзар – колишній міністр сільського господарства. Інший соратник Макрона Стефан Травер – став міністром сільського господарства. Перестановки відбулися й у Міністерстві оборони Франції. Новим міністром оборони стала Флоранс Парлі замість Сільві Гулар, яка пішла у відставку разом із Байру з «Демократичного руху». Жак-Ів Ле Дріан зберіг за собою посаду голови МЗС, як й решта міністрів. Прем’єром призначений Едуард Філіп – правоцентрист та колишній мер міста Гавр.
  • Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що усунення від влади в Сирії президента Башара Асада більше не є пріоритетом у пошуках врегулювання конфлікту в країні.
  • В Україні Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подали подання на зняття недоторканності з 5 народних депутатів. Документ ГПУ передала до ВРУ, де його підписав спікер Андрій Парубій. Зараз подання мають розглянути в комітеті ВР. Зняти імунітет вимагають з депутат від БПП Борислава Розенблатта, депутатів від «Народного фронту» Євгена Дейдея та Максима Полякова, депутата від «Радикальної партії Ляшка» Андрія Лозового та депутата від партії «Воля народу» Олеся Довгого.

Близький Схід:

  • Король Саудівської Аравії змінив спадкоємця престолу. Своїм указом він позбавив титулу спадкоємного принца свого 57-річного племінника Мухаммеда бін Найєфа бін Абдель-Азіза Ас-Сауда. Також він звільнив його з посади міністра внутрішніх справ країни. Іншим указом, король призначив новим спадкоємцем свого сина, нинішнього 31-річного міністра оборони Мухаммеда бін Сальмана. Його вважають «архітектором» війни в Ємені та одним з ключових учасників кризи навколо Катару. Принц Мухаммед давно виступає за посилення втручання королівства в конфлікти в регіоні. Він є представником «партії війни» та «яструбом» у зовнішній політиці Саудівської Аравії. Чимало аналітиків саме його називають ініціатором блокади проти Катару.
  • Терористи «Ісламської держави» підірвали себе разом з усією Великою мечеттю «Ан-Нурі» у Старому місті Мосула в Іраку. Підрив мечеті, яка була їхнім головним штабом, стався, коли іракські війська були лише за 50 метрів від неї та готувалися звільнити її від бойовиків. Мечеть «Ан-Нурі» була збудована 1172 року та була однією з найцінніших історичних конструкцій в країні. Саме в ній у 2014 році терористи оголосили про створення свого «халіфату». Тим часом, іракська армія продовжує просуватися вглиб Старого міста та звільняти ці райони від терористів.
  • Сирійська армія розпочала масштабну наступальну операцію на позиції антиурядових угруповань на сході Дамаска в кварталі Аль-Джобар та у східному передмісті Айн Тарма у східній Гуті під столицею. За перші години боїв, урядовим військам вдалося зачистити від ісламістів чверть району Айн Тарма. Бої за східний Дамаск тривають з 2012 року. За цей час сирійські війська повернули під контроль більшість східних кварталів, окрім Джобара. Зараз армія намагається відрізати цей квартал від регіону Східна Гута, через який сюди поставляють зброю та боєприпаси.

Facebook автора