Західні ЗМІ: Пентагон краще прийняв Порошенка, ніж Трамп

Поділитися
Західні ЗМІ: Пентагон краще прийняв Порошенка, ніж Трамп Демократы обвиняют Трампа в унижении Порошенко, а республиканцы оправдывают, что пышные приемы - это не главное. © twitter.com/STsegolko
Американські видання, лояльні до демократів, критикують Трампа за принизливий прийом Порошенка, а лояльні до республіканців підкреслюють, що головне не пишність прийомів, а політика.

Коли Петро Порошенко прибув у Західне крило Білого дому у вівторок вранці, Дональд Трамп не зустрічав його. Хоча він це робив під час візитів інших лідерів.

Так про вчорашню зустріч президентів України і США сьогодні писав лояльний до Демократичної партії телеканал CNN на своєму сайті. Український президент тихо пройшов всередину "без фанфарів". Порошенко, перш за все, провів зустріч з віце-президентом Майком Пенсом, у якого склалися тісні відносини з українським лідером. А потім ненадовго зустрівся з самим Трампом.

Видання нагадує, як президент США тепло зустрічав президентів Румунії і Панами, виділивши час для розмови на одинці. Але з президентом України, попри всю стратегічну важливість країни, вчинив чомусь інакше. Однак, чиновники у адміністрації Трампа відкидають звинувачення, що українського президента принизили в Білому домі. Вони зауважують, що Порошенко провів переговори з усіма найважливішими членами адміністрації Трампа. І жоден іноземний лідер не мав такого широкого прийому.

CNN також нагадує, що попередня адміністрація значно краще ставилася до українського лідера. І президент Барак Обама, і віце-президент Джозеф Байден тісно співпрацювали з Порошенком і засуджували російську агресію проти України.

У свою чергу, лояльне до Республіканської партії видання Chicago Tribune визнало, що Порошенка в Білому домі прийняли скромно. Але зауважили, що це не означає ослаблення підтримки України з боку США.

У часи адміністраці Обами віце-президент Джозеф Байден взяв на себе співпрацю з Києвом. Пам'ятаючи про це, здається цілком нормальним, що Майк Пенс став контактною особою для Порошенка і тим, хто формує позицію адміністрації щодо України.

"Це не погіршення у порівнянні з тим, що було раніше. Я розумію, як це сприймається, і що українці чекають підтвердження підтримки. Але підтримка не у зустрічах, а в політиці", - вважає директор Wilson Center's Kennan Institute Меттью Роянський.

Видання ж нагадує, що політика США щодо України лишилася такою ж, як і була. І нещодавно обидві партії у Сенаті підтримали нові санкції проти Росії. А крім того, щойно Порошенко увійшов у Білий дім, американський Мінфін теж оголосив про розширення свого санкційного списку.

Читайте також: Адміністрація Трампа вважає Росію агресором

Британське видання The Guardian пише, що українського президента значно тепліше прийняли у Пентагоні, де його з повною повагою зустрів міністр оборони Джеймс Меттіс.

"США на вашому боці. Ми підтримуємо вас у протистоянні загрозам суверенітету, загрозам міжнародному закону і міжнародному порядку", - сказав Меттіс.

США надають обладнання і тренують солдатів Збройних сил України, однак летальну зброю поки не передали.

"Ми не виключаємо такої можливості в майбутньому. Україна має право захистити себе від російської агресії. І ми дуже стурбовані насильством на Сході України. Ми продовжимо працювати над тим, щоб змусити Росію виконати свої зобов'язання за Мінськими угодами, і санкції США будуть діяти до тих пір, поки Москва не відмовиться від поведінки, яка спричинила їхнє запровадження", - наголосив прес-секретар Пентагону капітан Джефф Девіс.

Видання зауважує, що тон коментарів Пентагону дуже контрастує з офіційними заявами адміністрацій президента і віце-президента США, в яких про агресію Росії проти України не згадувалось. Хоча згодом
представник адміністрації Дональда Трампа Шон Спайсер підтвердив, що американський президент вважає Росію агресором.

Читайте також: Білий дім опублікував стенограму заяви за результатами зустрічі Порошенка і Трампа

У свою чергу, лояльне до Демократичної партії видання Washington Post писало, що Трамп допустив помилку, коли тільки привітав в Овальному кабінеті Порошенка. Звертаючись до українського лідера, президент США вжив артикль "the" перед словом "Україна". У офіційній назві країни його немає. Однак, в англомовному світі вживання артикля увійшло у звичку з часів, коли Україна була частиною СРСР. І саме тому ця помилка дратує українців.

З уст Трампа, чиї погляди на Москву викликають занепокоєння, артикль "the" перед словом "Україна" звучить особливо незручно. Зауваження американському президенту зробив колишній посол США в Росії Майкл МакФол, який припустив, що Трампа погано підготували до зустрічі з президентом України.

"Хороший попередній брифінг в адміністрації міг би навчити його, чому "the Ukraine" настільки ображає українців", - написав колишній дипломат в Twitter.

Нагадаємо, що 20 червня президент України Петро Порошенко зустрівся у Вашингтоні з президентом США Дональдом Трампом, віце-президентом Майком Пенсом і радником президента з питань національної безпеки Гербертом Макмастером. На зустрічі також були присутні міністр закордонних справ України Павло Клімкін, посол України у Вашингтоні Валерій Чалий і посол США в Києві Марі Йованович.

Поділитися
Підготував/ла Лесь Димань
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі