Рада просить Європарламент ввести додаткові торговельні преференції для українських товарів

Поділитися
Рада просить Європарламент ввести додаткові торговельні преференції для українських товарів Рада закликала Європарламент ввести додаткові преференції для товарів з України © Flickr/European Parliament
За постанову № 6517 проголосували 230 народних депутатів.

Верховна Рада України звернулася до Європейського парламенту з закликом ввести додаткові торговельні преференції для українських товарів. За постанову № 6517 проголосували 230 народних депутатів.

У своєму зверненні український парламент просить Європарламент "прийняти проект законодавчої ініціативи про введення додаткових автономних преференцій на товари, вироблені в Україні, у редакції, запропонованій Європейською Комісією, без винятків і скорочень".

У зверненні також зазначається, що "такі торговельні преференції стануть передусім важливим сигналом політичної солідарності Європейського Союзу з Україною".

Нагадаємо, комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі затвердив попередні домовленості з приводу торгових преференцій для України. Тобто домовленості про збільшення тарифних квот на мед, кукурудзу, ячмінь, овес, крупи і оброблене зерно, виноградний сік з України. При цьому депутати не підтримали пропозицію про підвищення квот на українську пшеницю, томати і сечовину.

Як повідомлялося, за підсумками першого кварталу 2017 року Україна повністю вибрала річні квоти на безмитний експорт до ЄС за шістьма категоріями товарів: мед, цукор, крупи та борошно, оброблені томати, виноградний і яблучний сік, кукурудза.

Згідно з Угодою про асоціацію з ЄС Україна може без мит поставляти в Євросоюз 36 товарних позицій у межах затверджених обсягів тарифних квот. Квоти на поставки яловичини становлять 12 тис. тонн, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів - 8 тис. тонн сухого молока - 1,5 тис. тонн, вершкового масла - 1,5 тис. тонн, яєчних продуктів - 1,5 тис. тонн, яєць - 3 тис. тонн, свинини - 40 тис. тонн.

Обсяги тарифних квот, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, по пшениці становили 950 тис. тонн, ячменю - 250 тис. тонн, кукурудзи - 400 тис. тонн, цукру - 20 тис. тонн, меду - 5 тис. тонн, оброблених томатах - 10 тис. тонн, виноградного та яблучному соку - 10 тис. тонн, вівса - 4 тис. тонн, часнику - 500 тонн.

За оцінками Мінекономіки, Україна увійшла у топ-3 найбільших країн експортерів аграрної продукції на ринок Європейського союзу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі