Трамп може допомогти з миром в Україні - Порошенко

Порошенко і Трамп

Автор фото, president.gov.ua

Підпис до фото,

Петро Порошенко сказав, що побачив справжнього лідера

Сполучені Штати підтримують незалежність, суверенітет, територіальну цілісність України і "нашу боротьбу за свободу і демократію", - підтвердження цьому, за словами президента Петра Порошенка, українська делегація отримала після перемовин із американським лідером Дональдом Трампом.

"Сьогодні дуже унікальний день в українсько-американських відносинах. Це була моя перша зустріч з президентом США. І я побачив справжнього лідера", - сказав пан Порошенко інтерв'ю американському телеканалу Fox News.

"Мав велику честь вітати президента України Петра Порошенка у Білому домі разом з віце-президентом Майком Пенсом", - написав у себе на Twitter Дональд Трамп і додав відео із зустрічі, яка відбулася напередодні.

"Ми задоволені всеохоплюючою підтримкою з боку США, яку продемонстрували президент Трамп і віце-президент Пенс", - додав у свою чергу Петро Порошенко.

За його словами, під час переговорів ішлося про мирне врегулювання в Україні: "Я абсолютно впевнений, що президент Трамп як справжній харизматичний лідер може допомогти принести мир на нашу землю".

Другою темою були реформи в Україні: "І тут ми говоримо про ефективну взаємодію у впровадженні реформ в економічній сфері - від поставок вугілля з Пенсильванії українським електростанціям до зрідженого газу з Луїзіани до української газотранспортної системи та співпраці в сфері атомної енергетики".

Водночас у посольстві США в Україні повідомили, що йшлося і про "антикорупційні дії від президента Порошенка".

Петро Порошенко і Дональд Трамп

Автор фото, twitter.com/poroshenko

Підпис до фото,

Відбулася "повноцінна і детальна зустріч", зазначив український президент

Напередодні український президент повідомив, що зустріч була "повноцінною і детальною".

Він зазначив, що від Росії вимагають виконання мінських угод, зокрема пакету з безпеки.

"Мають припинити вогонь, відвести російську артилерію, танки, системи залпового вогню, забезпечити повний доступ СММ до територій, включно з кордоном, і ми детально обговорили кроки, які зараз будуть зроблені", - сказав Петро Порошенко.

Дональд Трамп назвав Україну "місцем, де ми всі дуже сильно залучені".

Вісім зустрічей і квіти

Під час візиту до Сполучених Штатів президент Порошенко мав і низку інших зустрічей, зокрема з Держсекретарем США Рексом Тіллерсоном, на якій "скоординували позиції щодо припинення російської агресії на Донбасі та повернення Криму".

Він надав пропозиції щодо "більш активного залучення США до мирного процесу на Донбасі", додали в адміністрації українського президента.

Порошенко і Тіллерсон

Автор фото, president.gov.ua

Підпис до фото,

Держсекретар Рекс Тіллерсон пропонує "більш активне залучення США до мирного процесу на Донбасі"

Також сторони обговорили звільнення українських заручників та надання оборонної зброї для України.

Про ситуацію на Сході України йшлося і під час зустрічі з міністром оборони США Джеймсом Меттісом.

"Навіть перед обличчям загрози агресії, кібератак та іншого ваша країна демонструє стійку відданість і робить багато. США залишаються на позиціях підтримки України", - наголосив він.

Петро Порошенко і Крістін Лагард

Автор фото, president.gov.ua

Підпис до фото,

Петро Порошенко і Крістін Лагард говорили про пенсії в Україні

Директорці-розпорядниці МВФ Крістін Лагард український лідер розповів про результати обговорення проекту пенсійної реформи, приватизації в Україні, роботу банківської системи і реформування сфери державних фінансів.

Під час зустрічі з президентом групи Світового банку Джимом Йонгом Кімом ішлося про "більш агресивне залучення іноземних інвестицій в економіку України".

В адміністрації президента наголосили, що від 2014 року відбулося збільшення портфелю групи Світового банку в Україні втричі - на понад 4,4 мільярда доларів.

Загалом впродовж першого дня візиту президент Порошенко провів вісім зустрічей, а також поклав квіти до монумента Голодомору 1932-33 років в Україні у центрі Вашингтона і поспілкувався з представниками української діаспори та духовенства.

Разом з президентом до США прибули Ірина Геращенко, Павло Клімкін, Ігор Насалик, Володимир Омелян, Костянтин Єлісєєв, Дмитро Шимків та Віктор Муженко.