15:40 20.06.2017

Стягнення 172 млрд грн антимонопольного штрафу з "Газпрому" не зашкодить споживачам газу

3 хв читати
Стягнення 172 млрд грн антимонопольного штрафу з "Газпрому" не зашкодить споживачам газу

Примусове виконання рішення суду про стягнення з російського ВАТ "Газпрому" 172 млрд грн за штрафом Антимонопольного комітету України (АМКУ) не зашкодить споживачам газу, заявив міністр юстиції України Павло Петренко на прес-конференції в Києві у вівторок.

"Ми аналізуємо всі можливі правові механізми, щоб виконати це рішення суду. Але, повторюся, наші дії не будуть спрямовані проти наших партнерів з країн ЄС та країн, які є споживачами газу", - сказав глава Мін'юсту.

За його словами, відпрацьовуються різного роду механізми стягнення збитків і штрафу.

"Я не буду всіх деталей розкривати, щоб ця інформація не потрапила до іншої сторони, але ми будемо робити це виключно в рамках українського законодавства і наших зобов'язань перед нашими партнерами з ЄС та країнами-сусідами на західних кордонах", - зазначив П.Петренко.

Він вважає, що міжнародно-правові механізми є в плані досягнення кінцевого результату зі стягнення штрафу більш цікавими і системними, хоча вони потребують трохи більше часу.

Відповідаючи на запитання про можливість конфіскації транспортованого Україною російського газу, глава Мін'юсту зазначив, що транзитний газ транспортується через Україну відповідно до контрактів, укладених з європейськими країнами.

"І ці контракти передбачають відповідні зобов'язання. І ми, як дуже відповідальний партнер для країн ЄС, в першу чергу, не робитимемо тих речей, які можуть зашкодити безпеці наших країн-сусідів", - наголосив П.Петренко.

Він закликав "Газпром" добровільно виконати рішення суду, висловивши думку, що сплата такої суми для російської газової монополії не є критичною.

"Заплатіть борг і спіть спокійно", - запропонував П.Петренко.

До добровільної сплати, пояснив міністр, рішення виконується в примусовому режимі і поки що - на території України, хоча в публічних джерелах є інформація про наявність майна "Газпрому" в інших країнах.

Глава Мін'юсту зазначив, що після початку агресії Росії щодо України і анексії Криму "Газпром" та інші російські компанії намагалися "зачистити хвости", проте грамотна робота дозволила досить швидко знайти і стягнути 81 млн грн.

Як повідомлялося, АМКУ в січні 2016 року оштрафував ПАТ "Газпром" на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Потім це рішення кілька разів підтвердили українські суди. В черговий раз 22 лютого Київський апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду нижчої інстанції про підтвердження стягнення з "Газпрому" штрафу, який виріс вже до 172 млрд грн (близько $ 6,4 млрд) за рахунок пені за його несплату.

У рамках примусового виконання рішення господарського суду Києва вирішив стягнути 79,877 млн грн дивідендів ПрАТ "Газтранзит" (Київ), в якому "Газпрому" і "Нафтогазу" належить по 40,2174% акцій "Газтранзиту", ще 19,5652% акцій - турецькій компанії Turusgas.

"Газтранзит" створений в листопаді 1997 року для розширення пропускної здатності газотранспортної системи України для збільшення обсягів транзиту російського природного газу до Туреччини і країн Балканського регіону. Компанія реалізує проект з нарощування потужності магістрального газопроводу Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл, який проходить територією Одеської області та Молдови.

Відповідно до звітності "Газтранзиту" за 2015 рік, компанія володіє основними коштами на суму 423,505 млн грн, зокрема будівлями і спорудами на 409,625 млн грн.

У 2015 році ПрАТ збільшило чистий прибуток на 64,6% порівняно з 2014 роком - до 611,41 млн грн, чистий дохід - на 62,4%, до 758,42 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА