Канікули Отто у КНДР: арешт, тюрма і кома

Підпис до відео, Останній відеозапис Отто Вормбієра перед арештом

Попри північнокорейський мороз, усі на цьому відео радісні і щасливі.

Отто Вормбієр разом із іншими туристами ліпить сніжки і кидає її у бік людини, яка знімає в уповільненому режимі миттєвості їхнього безтурботного часу.

Отто широко посміхається, дивиться праворуч і сміється.

"Це Отто, яким я його знаю і люблю. Це мій брат", - пише Остін Вормбієр, який поширив цей відеоролик, знятий під час триденної поїздки Отто у Північну Корею у 2015 році.

Через два місяці Отто знову з'являється на відео, але за зовсім інших обставин.

Із опущеною головою, стискаючи в руках заготовлене "визнання провини", 21-річний американський студент з'явився перед телеоб'єктивами північнокорейського телебачення, аби пояснити, чому під кінець своєї поїздки його було заарештовано, тоді як іншим дозволили поїхати.

Отто із супутниками

Автор фото, Danny Gratton

Підпис до фото, Отто (в центрі) зі своїми супутниками

Прямо над ним - гігантські портрети колишніх лідерів КНДР - Кім Ір Сена і Кім Чен Іра.

На ньому світлий піджак і краватка. Перед тим, як почати говорити, він встає і низько кланяється.

Отто висловлює подяку північнокорейському урядові за можливість вибачитися за свій злочин, попросити пробачення і молити про порятунок життя.

Він також говорить, що намагався вкрасти із готелю агітаційний плакат як "трофей" для американської церкви "із мовчазного схвалення влади США", аби нанести шкоду трудовій етиці і мотивації корейського народу.

Отто схиляється перед камерами

Автор фото, AFP

Підпис до фото, Наприкінці лютого влада КНДР оприлюднила "визнання" Отто

Потім, весь у сльозах, він заявить: "Я вчинив найжахливішу помилку у житті, але я лише людина".

Провівши 15 місяців у тюрмі в Північній Кореї, Отто повернувся до США. Він перебував у комі, у нього була серйозна черепово-мозкова травма. І згодом помер.

За півтора роки, що минули відтоді, як він кинув оту сніжку на відео, життя Отто карколомно змінилося.

Багато чого залишається незрозумілим щодо того, що саме сталося зі здоров'ям американця.

Лікарі у медичному центрі Цинциннаті кажуть, що не побачили ознак фізичного насильства над Отто.

Проте вони також не вірять і у версію північнокорейської влади, згідно із якою у Отто був ботулізм, і він впав у кому, випивши таблетку снодійного.

Підпис до відео, Отто сказав, що він лише "цап-відбувайло"

Як так сталося, що обдарований студент із передмістя в Огайо, який збирався стати інвестиційним банкіром, опинився за ґратами в країні-парії? І чому його відпустили у стані коми?

Звичайний хлопець з Середнього Заходу

Родина Отто походить із невеличкого передмістя Цинциннаті, що у штаті Огайо, де його батько має невелику фірму.

Отто завершив найкращу школу штату, його любили однолітки, він був популярним.

Він був цілком старанним учнем, - трохи не дотягнув до атестату з відзнакою, а також здібним спортсменом. Його тренер з футболу каже, що Отто був чудовим гравцем і лідером команди.

Після завершення школи, Отто вступив до Університету Віргінії, аби вивчати економіку і комерцію, а також взяв додатковий спецкурс із стійкого глобального розвитку, і як повідомляє Washington Post, все у нього йшло якнайкраще.

Отто із друзями в КНДР

Автор фото, Danny Gratton

Підпис до фото, Данні був останнім, хто бачив Отто перед арештом (на фото праворуч)

Газета взяла інтерв'ю в однокурсників Отто у травні цього року на церемонії вручення дипломів, де поширювалися наклейки із закликом "Звільніть Отто".

Цього року він також мав отримувати диплом, - у КНДР його арештували, коли він був на третьому курсі університету.

Як пише видання, друзі Отто говорять про нього, як про доброзичливого американського хлопця із Середнього Заходу, спортивного фаната, здатного закидати фактами практично про будь-яку команду, розібрати на слух будь-який реп і скласти свій заодно, людину, яка розмірковувала про своє місце у житті, і яка спонукала інших до того самого, хлопця із родини підприємця, який любив їсти суші за півціни і посміятися над якоюсь безглуздістю, допитливого і працелюбного.

Кажуть, що Отто набагато раніше, ніж його однолітки, знав, ким хоче стати, - інвестиційним банкіром.

Згідно із анкетою у LinkedIn, він входив до комітету студентського інвестиційного фонду і у 2015 році їздив до Лондона, аби пройти спецкурс у Лондонській школі економіки.

Отто із приятелем під час свого турне по КНДР

Автор фото, Danny Gratton

Підпис до фото, Отто із приятелем під час свого турне по КНДР

Саме допитливість та інтерес до подорожей привели його в Азію: від січня 2016 року Отто мав продовжити навчання у Гонконгському університеті за програмою обміну, а на шляху туди вирішив заїхати до Північної Кореї.

Він зв'язався із базованою у Китаї компанією "Тури для молодих першопрохідців" (Young Pioneer Tours), яка пропонує "недорогі поїздки у ті місця, куди мама тебе не пустила б".

"Вони вирішили взяти американця"

Данні Граттон із британського графства Стаффордшир жив в одній кімнаті із Отто під час їхньої триденної поїздки у КНДР, - вони були єдиними у группі, хто були самі по собі.

"Ми одразу потоваришували, з першої хвилини. Він був дуже живий, розумний, приємний у спілкуванні", - розповів Данні ВВС.

Той вечір, коли Отто начебто намагався зняти готельну табличку у службовому приміщенні величезного міжнародного готелю Yanggakdo International, був напередодні нового, 2016 року, і друга із трьох ночей у КНДР.

Отто робить селфі в КНДР

Автор фото, Danny Gratton

Підпис до фото, На думку Данні Гратона, Отто опинився у неправильному місці в неправильний час

До цього їхня група встигла з'їздити на кордон із Південною Кореєю, потім вони повернулися, пообідали і поїхали на автобусі на головну площу Пхеньяну, аби подивитися на салют.

Данні Гратон розповідає, що вони взяли із собою їжу та пиво.

Ніхто з них не бешкетував, запевняє Данні. "Ніякого дебоширства не було. Ми дотримувалися усіх правил", - каже він, і додає, що не було жодного натяку на те, що Отто взяв собі готельний плакат, оскільки він нікому про це нічого не казав.

Влада Північної Кореї продемонструвала низькоякісний відеозапис, на якому видно, як фігура у темному, обличчя якої неможливо розгледіти, знімає плакат у коридорі.

Отто затримали співробітники спецслужб у той момент, коли він із Данні продохив паспортний контроль у міжнародному аеропорту Пхеньяна 2 січня 2016 року.

Готель Yanggakdo

Автор фото, AFP/Getty

Підпис до фото, Готель Yanggakdo hotel, де зупилялася група (на фото - ліворуч)

"Ми були останніми на паспортному контролі. Ми дали наші паспорти, і чоловік, який там сидів, вказав та Отто. Двоє охоронців підійшли і забрали його", - розповідає Граттон.

"Я тоді пожартував йому навздогін. Сказав: ну от, ми тебе більше не побачимо. Він засміявся, і це було востаннє, коли я його бачив".

"Вони просто вирішили затримати американця. Просто він потрапив їм під руку - опинився не в тому місці не в той час", - вважає Данні.

Винятковий випадок

Пізніше, коли інші члени групи прибули до Пекіна, один із супроводжуючих начебто поговорив із Отто телефоном, і хлопець повідомив, що у нього сильно болить голова, і він хоче, аби його відвезли у лікарню, розповів Washington Post ще один турист.

Отто у стані коми доправили до Цинциннаті на транспортному літаку

Автор фото, Reuters

Підпис до фото, Отто у стані коми доправили до Цинциннаті на транспортному літаку

ВВС звернулася до китайської турфірми "Young Pioneer Tours" із проханням розповісти про те, що сталося.

Як повідомив представник компанії Трой Коллінгз, ні в кого із співробітників не було прямого контакту із Отто з того моменту, як його забрали.

Один із гідів залишився у Пхеньяні, аби спробувати налагодити контакт із затриманим і надати йому допомогу, проте цього не вдалося зробити.

За словами Коллінгза, катастрофічний підсумок затримання Отто означає, що компанія зараз розмірковує, чи включати у подальшому американців до туристичних груп, які вирушають у Північну Корею.

"До цього часу затримання не призводили до таких неприємних наслідків, і багато питань залишаються без відповіді. Тому, хоч ми і брали у ці тури багато американців без жодних пригод, треба заново оцінювати існуючі ризики", - заявив представник турфірми ВВС.

Коллінгз додав, що затримання Отто стало першим випадком, коли у когось із членів групи, яка вирушає у КНДР, виникли проблеми із владою.

Північна Корея підтвердила факт арешту Отто лише через кілька тижнів - 22 січня, а своє телезвернення він зробив наприкінці лютого. У березні його засудили до 15 років позбавлення волі за державний злочин.

Експерти відзначають, що це є надзвичайно жорстким вороком, який винесено громадянину іншої країни. Він може відбивати тертя між США і КНДР через ядерну програму, які загострилися впродовж року.

Невідомо, що саме сталося із Отто між винесенням вироку і повідомленням американської влади про те, що його випустять, зробленим 14 червня.

З міркувань гуманності

Проте батько Отто, Фред Вормбієр, каже, що Отто впав у кому наступного дня після оголошення вироку, тобто понад рік тому.

Батько Отто Фред Вормбієр на прес-конференції 15 червня 2017 року

Автор фото, Reuters

Підпис до фото, Батько Отто Фред Вормбієр на прес-конференції 15 червня 2017 року у піджаку сина

Виступаючи на прес-конференції, він був одягений у той самий піджак, що і його син під час "визнання провини" у Пхеньяні.

Фред Вормбієр заявив, що північнокрейський уряд залякав і зламав його сина Отто.

Влада КНДР заявила, що відпускає його із гуманітарних міркувань.

Спецслужби КНДР могли нічого не повідомляти властям країни, включно із самою верхівкою, про стан здоров'я Отто через страх, - вважає Стівен Хаггард, директор корейсько-тихоокеанської програми у Каліфорнійському університеті.

"У певний момент хтось міг зрозуміти, що найгірший варіант з усіх можливих, - що хлопець помре, перебуваючи за ґратами. Після цього вони почали робити гарячкові дипломатичні зусилля для того, аби домовитися про його передачу", - заявив експерт в інтерв'ю France press.

напис у передмісті

Автор фото, EPA

Підпис до фото, "Ми молимося за Отто та його близьких", - напис на траспаранті у передмісті, де живуть Вормбіери

За словами лікаря Даніела Кантера, під наглядом якого Отто перебував у Цинциннаті, хлопець був у вегетативному стані. Він не розмовляв, але інколи спонтанно відкривав очі і блимав.

Лікарі вважають, що причиною порушення мозкової діяльності стала зупинка дихання, але що її викликало - є загадкою. Якихось ознак насильства у Отто не було.

Коли минулого вівторка приземлився транспортний літак, на якому доставили Отто, в аеропорті зібрався натовп, аби вітати його повернення.

"Було так чудово дізнатися про його повернення додому, тому що його довго не було", - розповів CNN сусід Отто по університетському гуртожитку Еммет Солньєр.

Отто вивезли із літака із крапельницею в носі і одразу ж на швидкій доправили до лікарні.

прес-конференція лікарів

Автор фото, EPA

Підпис до фото, Лікар Кантер заявив, що Отто перебував у вегетативному стані

Університет Віргінії також зрадів поверненню Отто, але, як зазначила його керівник Тереза Салліван, уся академічна спільнота була дуже засмучена і стурбована станом його здоров'я.

"Я опустився поруч із ним на коліна, обійняв його, і сказав, як я за ним скучив, і який я радий, що він знову вдома, - так розповів про зустріч Фред Вормбієр. - Це все важко сприйняти, але він з нами, і намагатимемося зробити все, щоб йому було добре, і щоб він був із нами".

19 червня Отто Вормбієр помер.

Репортаж Кевіна Понніа и Тома Спендера