Законопроект про реінтеграцію - кінець АТО?

АТО

Автор фото, ANATOLII STEPANOV/AFP

Підпис до фото, Законопроект передбачає "невійськовий шлях припинення військових дій на Донбасі", кажуть у парламенті

У законопроект про реінтеграцію Донбасу, який зараз готує робоча група на розгляд парламенту, можуть внести положення про припинення антитерористичної операції і запровадження військової операції.

У разі такого рішення керівництво перейде від Служби безпеки України до оперативного штабу, яким керуватиме президент України як верховний головнокомандувач Збройних Сил України.

АТО скінчилася?

"АТО як така закінчила свою фазу", - заявила Ірина Луценко журналістам.

Як сказала представниця фракції БПП, законопроект може розглянути парламент протягом найближчих двох тижнів.

За її словами, документ також презентують Мінській контактній групі - "для того, щоби можна було провести його широке обговорення".

Робоча назва законопроекту - "Особливості державної політики з відновлення державного суверенітету на Донбасі", повідомляє агенція УНІАН.

Перший віце-спікер парламенту і представник України у Контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що законопроект передбачає невійськовий шлях припинення військових дій на Донбасі.

"Важливо: Україна залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулювання війни на Донбасі, інспірованої РФ, при цьому ми боремося за деокупацію і повернення територій. Саме це і є філософією законопроекту", - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Штаб, підпорядкований президенту

"Закон має встановити чіткий статус ОРДЛО, створити єдиний центр, так званий штаб, який буде підпорядкований президенту України, і туди ввійдуть військово-цивільні адміністрації, туди ввійде міністерство з реінтеграції Донбасу, якому також будуть надані додаткові функції, додаткові повноваження", - повідомила Ірина Луценко.

Ірина Луценко

Автор фото, UNIAN

Підпис до фото, За словами Ірини Луценко, документ презентують Мінській контактній групі

За її словами, у законопроекті президенту будуть надані можливості запроваджувати в окремих районах Донбасу надзвичайний і воєнний стан.

Про посилення повноважень президента говорить також депутат Дмитро Тимчук.

"Загальне керівництво оперативним штабом здійснюватиме президент як Верховний головнокомандувач, з питань оборони, також керівництво здійснює Генштаб. Президентові надається право вирішувати питання використання сил та засобів ЗСУ в операції, так і залучати інші силові структури", - написав Дмитро Тимчук на своїй сторінці у Facebook.

Інші новації

Щодо інших особливостей законопроекту, Ірина Луценко повідомила, що до проекту пропонують внести положення про те, що на Донбас введуть "поліцейську або іншу миротворчу місію з міжнародних організацій".

За її словами, законопроект передбачає "додаткові механізми, які дадуть можливість відновити суверенітет України у районах Донбасу", а також оновити правову базу, яка би "дала можливість військам тримати зброю і боронити державу".

Депутат України фракції Блок Петра Порошенка Олексій Гончаренко заявив, що законопроект про реінтеграцію не допускає проведення будь-яких виборів до моменту деокупації територій. За його словами, законопроект визначає, що окремі райони Донецької та Луганської областей є окупованими Російською Федерацією, і там запроваджується особливий правовий режим.

Турчинов

Автор фото, UNIAN

Підпис до фото, Олександр Турчинов вважає, що слід перейти до "нового формату захисту країни від гібридної війни з Росією"

Документ визначає, яким чином на цих територіях працюватимуть державні інститути, здійснюватиметься координація підрозділів Збройних Сил України, інших силових структур, військово-цивільних адміністрацій, сказав депутат. Він підкреслив, що законопроект пропонує ввести "правовий режим, який не є антитерористичною операцією і не є військовим станом".

14 червня президент України Петро Порошенко заявив, що за його дорученням готується проект закону про реінтеграцію Донбасу, який передбачатиме низку заходів щодо повернення окупованих територій України.

За день до того, 13 червня, секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що в Україні слід завершити антитерористичну операцію і перейти до "нового формату захисту країни від гібридної війни з Росією".