В Євросоюзі розкритикували стан реформ генпрокуратури і СБУ

Поділитися
В Євросоюзі розкритикували стан реформ генпрокуратури і СБУ В ЄС все більше стурбовані станом українських реформ © © European Council
За словами керівника Консультативної місії ЄС, силові відомства не налаштовані на реформування.

Керівник консультативної місії ЄС в Україні Кястутіс Ланчінскас висловив свою стурбованість станом зі злочинністю в Україні, а також відсутністю реформ в СБУ і ГПУ. За словами Ланчінскаса, генпрокурор Юрій Луценко більше цікавиться справами проти членів попередньої влади, ніж реформуванням своєї структури, повідомляється на EUObserver.

Побоювання місії викликає і те, що ГПУ розпустила відділ, який взяв на себе завдання по реформуванню органу. При цьому в генпрокуратурі так і не пояснили це рішення. Зараз ГПУ має намір скоротити кількість співробітників прокуратури з 18 тисяч до 10 тисяч протягом 2017 року, проте не пояснюють, яким чином вони зможуть цього досягти.

Також у ЄС стурбовані станом СБУ з її поверненням до методів часів Віктора Януковича. Структура здійснює тиск на активістів, у тому числі на антикорупційні НУО.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада внесла зміни у ст. 3 закону "Про запобігання корупції". Президентський законопроект підтримали 268 народних депутатів. Спочатку законопроект був направлений на звільнення солдатів і молодших офіцерів від необхідності подавати е-декларацій. Проте під час розгляду у другому читанні у законопроект були внесені суттєві правки.

Зокрема, закон зобов'язує подавати е-декларації представників антикорупційних організацій. Зміни антикорупційного законодавства жорстко розкритикували офіційні представники США, ЄС, посли країн "Великої сімки" та міжнародні організації.

Детальніше про проблему невідповідності прийнятих в Україні законів конституційним гарантіям прав і свобод громадян читайте у статті Олександра Банчука "Свобода, яку ми втрачаємо" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі